Индийското правителство е критикувано заради износа на ваксини

Нарендра Моди

Основната опозиционна партия в Индия - Индийският национален конгрес (ИНК) възнегодува срещу това, че правителството на премиера Нарендра Моди е изнесло близо два пъти повече дози ваксини срещу коронавируса, отколкото са поставени в страната, въпреки ръста на инфекциите, предаде Ройтерс.

Индия, която е най-големият в света производител на ваксини, е подарила или продала 59 милиона дози ваксини собствено производство спрямо 33 милиона дози, разпределени сред населението на страната от началото на имунизационната кампания в средата на януари.

Докато някои богати държави като САЩ са обвинявани във ваксинационен национализъм, Индия е хвалена по света за изпращането на ваксини на 71 страни, най-вече от препарата на AstraZeneca, както и известни количества от ваксината, която е нейна собствена разработка, "Бхарат Биотех" (Bharat Biotech).

Много индийци обаче сега искат правителството да направи ваксините достъпни за повече хора в страната, вместо само за възрастните и за онези над 45-годишна възраст със заболявания.

"Приоритет за правителството на Моди не е държавата ни, а чужди страни", написа в Туитър ИНК, използвайки хаштага #IndiaNeedsMoreVaccines (#Индия се нуждае от повече ваксини) и обвини премиера, че се съсредоточава върху пиара, повече от колкото върху хората.

"Темпът на имунизация в отделните щати е бавен заради централизацията в разпределянето на ваксините", допълва ИНК.

Здравният министър Харш Вардан заяви пред парламента, че ваксините не се изнасят "за сметка на хората в Индия", и че се поддържа баланс.

Индия планира до август да ваксинира 300 милиона души от цялото си население от 1,35 милиарда души.

Страната регистрира 24 492 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, като за шесто поредно денонощие броят на новозаразените надхвърля 20 хиляди.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?