Индонезия ще размени палмово масло, кафе и чай срещу руски изтребители

Индонезия ще размени палмово масло, кафе и чай срещу руски изтребители

Индонезия ще размени палмово масло, кафе и чай срещу руски изтребители, за да се възползва от новите международни санкции срещу Русия. Това съобщи говорител на властите в Джакарта, предаде Франс прес от индонезийската столица, където в близките часове се очаква да започне срещи с местни държавници руският външен министър Сергей Лавров.

Миналата седмица Индонезия подписа с Русия протокол, предвиждащ получаване на 11 руски изтребителя "Сухой" срещу стоки от първа необходимост, информира Маролоп Наингголан, пресаташе на индонезийското министерство на търговията.

Новите санкции на ЕС и САЩ от началото на месеца срещу Русия са заради предполагаемата ѝ намеса в американските президентски избори и анексията на украинския полуостров Крим през 2014 г.

Индонезийският министър на търговията Енгартиасто Лукита обаче изтъкна, че санкциите, принудили Русия да търси нови пазари, може би са добра новина за Индонезия.

"Това е възможност, която не бива да губим от погледа си", заяви той миналата седмица в Москва.

Споразумението, което се очаква да бъде изпълнено от руския държавен концерн "Ростех" и индонезийския "Перусахаан Пердаганган", може да отвори път и за други двустранни спогодби в енергийната сфера и в авиацията, подчерта Лукита.

Стойността на сделките и сроковете не бяха уточнени, посочва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?