Индустриална карта среща бизнеса и професионалните кадри

Индустриална интернет карта на България, обхващаща 750 от най-големите предприятия в България, над 400 техникуми и професионални гимназии, 51 висши учебни заведения и университети, ще среща на едно място бизнеса и професионалните кадри. Разработената платформа Industria.bg ще показва в кой регион на страната какви кадри има и ще дава възможност на търсещите работа да намерят по-добра реализация.

Освен да помогне за решаването на проблемите с недостига на персонал, проектът се очаква да повдигне отново темата за индустриалната кариера в България и за възможностите за развитие и добър живот, която тя реално дава, посочиха създадените на проекта JobTiger. Индустриалната карта е подкрепяна и от община Пловдив, Клъстер "Тракия икономическа зона“ и Българска търговско-промишлена палата.

Управителят на JobTiger Светлозар Петров коментира, че неоправдано се изтъква тезата, че в България индустрията работи със забавени темпове, а значимо производство няма:

"Всъщност в последните години индустриалните производства в страната показват ръст, износът също. Само първите 750 производствени предприятия, включени в новосъздадената Индустриална карта, имат годишни приходи за 2015 година от 38 милиарда лева (според отчетите от Търговския регистър) и в тях работят 225 хиляди души", посочи Петров.

Industria.bg ще предоставя и възможност на предприятията да проучат ангажираността на служителите си, чрез участие в изследване на ангажираността. Стоян Ганев от "Съдружници по одитно консултиране“ разясни как публикувайки резултатите от изследването, работодателят би могъл да представи себе си по-добре на пазара на труда. "Това че производствените предприятия вече мислят в тази посока е знак, че сред тях има едни модерни и отговорни работодатели“, заяви той.

Инж. Пламен Панчев, председател на “Клъстер Тракия икономическа зона“ и съосновател на самата зона заяви, че “трайният резултат, който се постига с увеличаването на индустрията в България е факт и той трябва да стане достояние и на младите, за да знаят, че те имат бъдеще и реализация в България". "Българите трябва да знаят, че имат реализация и тук. Даваме алтернатива на хората – вместо да работят в Испания, да дойдат в друг български град, където условията са добри, а рисковете по-малки“, добави той

Industria.bg има за цел да покаже другата част от истината за България, коментира

Александър Панев, финансов директор на "Метал Технолоджи Груп", обединяваща водещи леярни в България. "Ние чуваме половината от истината - че в България нищо не се прави и нещата отиват на зле и тя се популяризира като цялата истина. Това не е вярно. Затова представяме тази платформа – за да имате и другата част от истината и да се види кои са възможностите, които производствата дават за кариера в България, както за българи, така и за чужденци”, каза Панев

Той допълни, че 24 млрд. евро са стоките, които са изнесени в България през 2016 г. "Зад фасадите на тези предприятия, за които говорим днес, се изработват тези 24 млрд. евро. От тях 68% са изнесени в ЕС, а всички знаем, че в ЕС държат на качествена продукция“, подкрепи Панев инициативата.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?