Индустриалното производство в ЕС се е свило след юлския ръст

Индустриалното производство в 28-те страни от Европейския съюз се понижи през август с 1.4% на месечна база след ръст от 0.7% през юли, показват обявени във вторник данни на Евростат.

На годишна база индустриалното производство в ЕС се понижава с 0.8% (спрямо август 2013) след повишение с 1.7% през юли (низходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за скок с 2 на сто). Това е първо влошаване от началото на годината.

Индустриалното производство през август бележи най-голям спад на месечна база в Унгария (5.8%), в Германия (с 4.3%) и Хърватия (4.1%), докато най-солидно повишение бележи производството в Дания (повишение с 6.9%), Португалия (3.1%) и в Холандия (1.3%).

Според европейската статистика индустриалното производство в България се е свило с 0.9% през август спрямо юли, когато понижението е било 0.1% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,2%). Макар данните за България да не изглеждат толкова трагични на фона на целия ЕС, на практика индустриалното производство у нас се влошава за четвърти пореден месец, след анемичния 0.2% растеж през април.

Спрямо година по-рано индустриалното производство в България се е понижило с 1.9%.

Слабите данни за ЕС и в частност за България не са добър знак за икономическото представяне на Стария континент в началото на второто полугодие.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?