Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Индустриалното сърце на Европа се измества на изток

2 коментара
Индустриалното сърце на Европа се измества на изток

Индустриалното сърце на Европа, описвано някога като "Синия банан", простиращ се от Манчестер до Милано, се премести на изток, точно както политическият център на гравитация на Стария континент се измести към Германия.

Терминът бе създаден през 1989 година, когато падна Берлинската стена, и целеше да опише работата на френския географ Роже Брюне, очертал производствен мегаград, който се вижда от космоса през нощта като лента от светлини, извиваща се от Англия до Италия през Холандия, Белгия, Западна Германия и Швейцария.

Брюне се е безпокоял, че Франция, чиято силно централизирана икономика, доминирана от Париж, изпада от картата. Той развил концепцията, за да призове правителството да инвестира в инфраструктура, която да свързва оста Париж - Лион - Марсилия с високо урбанизирания европейски гръбнак от около 110 милиона души.

Четвърт век по-късно промишлената география на континента се е изменила. По-подходящо изображение би било златна футболна топка с център в Южна Германия и достигащ Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Австрия и Румъния.

"Свидетели сме на огромно преместване и концентрация в една Централноевропейска производствена ядка, посочва Михаел Ландесман, който е научен директор на Виенския институт за международни икономически проучвания. Бившите комунистически страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 година, станаха продължение на производствена линия на германската промишленост, като вече не само доставят суровини и компоненти, но сглобяват коли и някои индустриални машини.

Заетостта в промишлеността спадна навсякъде в Европа като дял от работната сила, но най-рязко това се наблюдава във Великобритания, Франция и Белгия, като икономическата криза след 2008 година ускори тенденцията, предизвикана от глобализацията на веригите на доставки.

Изместването в баланса на търговия на ЕС, който вече обединява 28 страни, през десетилетието от началото на разширяването му на изток предлага поразяваща картина.

Златната футболна топка

Районът на златната футболна топка - Германия, Холандия, Чехия, Словакия и Румъния - е увеличил дела си на търговия вътре в ЕС с общо 5,3 процентни пункта между 2004 и 2013 година, последната година, за която са публикувани данни. Най-голямо е увеличението за Германия с 2,2 процентни пункта. За същия период регионът на Атлантическата дъга, обхващащ Великобритания, Франция, Ирландия, Испания и Португалия, е загубил общо 4,4 процентни пункта от дела си на вътрешния пазар на ЕС, най-вече заради Испания и Великобритания. Италия също е изгубила 1,7 процентни пункта.

Колко голямо е значението на всичко това е тема за обсъждане. До известна стенен работните места в промишлеността са заменени от растеж на бизнес услугите, особено във Великобритания, която тъкмо изпревари Франция като втора по големина европейска икономическа сила. Работните места в развитите икономики изискват вече изключително висококвалифицирани кадри, а дейностите, за които не се изисква висока квалификация, са преместени в региони с нисък разход за труд.

При икономиката, основана на знанието, местонахождението може да изгуби значението си и промишлените заводи могат да залинеят в Европа, както въглищните мини и стоманодобивните заводи в края на 20-ти век. Германия все пак изгради икономическото си господстващо влияние в Европа, като запази най-голямата производствена база.

По-притеснителното е, отбелязва Ландесман, че южната европейска периферия до голяма степен е изгубила промишлената си връзка с центъра, след като дълговата криза в еврозоната принуди Гърция, Испания и Португалия да поискат спасителна помощ за правителствата и банките си.

Стратегия на действие

Икономистите предполагат прекалено самонадеяно, че такива тенденции ще се балансират от само себе си с времето, посочи Ландесман. Според него загубата на производствен капацитет в южната периферия на Европа налага да се вземат мерки, за да нарасне експортният капацитет на страните от този регион.

Не всички са толкова мрачно настроени. Най-новите данни от Евростат, статистическата служба на ЕС, сочат, че износът от Испания, Португалия и Ирландия отново нараства. Ирландия е била страната с най-бързо растяща икономика миналата година в еврозоната с растеж от 4,8 %, а Испания отчете растеж от 2%, като най-накрая започва да променя ситуацията на масова безработица.

Американските автомобилни гиганти Ford и General Motors направиха големи инвестиции за увеличаване на производството на автомобили в Испания. Парадоксално Испания увеличи индустриалната си брутна прибавена стойност, макар че загуби работни места в производството заради голямо повишение на производителността.

Тези променящи се модели са загадка за вземащите решения в ЕС и за Европейската инвестиционна банка, като обмислят как да насочат планирания стратегически инвестиционен фонд на стойност 315 милиарда евро, за който е предвидено да привлече частен капитал за дългосрочни инфраструктурни проекти.

Дали приоритет трябва да бъде преодоляването на нарастващото разделение между Севера и Юга, повторната индустриализация на промишления пояс и маслиновия пояс, съсредоточаването върху зависимостта от изкопаеми горива, като внасяния от Русия газ, или пък насърчаването на проучването и развитието в индустриалния център?

Макар да признават, че би било безполезно да се преобръща ходът на индустриалната концентрация, Венсан Осилу и Арно Амабил от френската правителствена агенция за планиране France-Strategie, се аргументират в документ, че ЕС има нужда от стратегически инвестиции, насочени към най-затруднените региони. Те защитават освен това идеята за специален фонд на еврозоната, който да предоставя кредити и субсидии за развитие на проучванията, дребния бизнес и професионалното обучение в най-бедните зони от периферията.

Това е и политически дълг, така че Европа да бъде свързвана с положителни, ориентирани към бъдещето проекти, а не само с налагане на бюджетни мерки за икономии, посочват те, като предупреждават, че нарастващите индустриални различия биха могли, в противен случай, да предизвикат политически взрив.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. nikolaustirol
    #2

    Обърнете внимание, че никъде не се говори за доминираните от Русия и нейния олигархичен модел държави каквато е и България! Липсата на истинска държава, липсата на законност, пълното подчинение на руски олигархически интереси, противопоставяне на политиката на ЕС по команда от комунистите и заплахата за сигурността на инвестициите изключват България от интересите на инвеститорите. Кой ще дойде в България да инвестира като вижда какво се случи с френските фирми за които се наложи намесата на техния посланик?

  2. Kurt_deactivated_1433320998
    #1

    Не може да се очаква пълно уеднаквяване на Европа. Нормално е да има по-развити и урбанизирани центрове, подобно на Ню Йорк и Чикаго или Лос Анжелис. Съответно по-слаби региони. За да има развитие в Югоизточна Европа е нужна интеграция на Западните Балкани и Босфора в ЕС. Проблемът е че Гърция се оказа крайно неподготвена за политически и икономически водеща роля в нашия регион. Имат открит конфликт с Македония, Турция, сега и Германия, а от това страда икономиката и търговията. България е малка и без самочувствие за подобна роля. Така че без Скопие, Тирана, особено Белград и Босфора няма как да има ПРОСПЕРИТЕТ при нас.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.