Индустриалното строителство дърпа сектора нагоре, сградното намалява

Индустриалното строителство дърпа сектора нагоре, сградното намалява

Продукцията от гражданското/инженерното строителство успява да издърпа целия сектор нагоре в края на юни, показват предварителните данни на Националния статистически институт, обявени в понеделник. За последната година строителството на сгради намалява, но не успява да повлече общия индекс.

През юни 2015 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство" е с 2.6% над равнището от предходния месец. Повишение спрямо май е регистрирано и в двата сегмента, измерващи общия индекс. Продукцията от индустриалното строителство се увеличава с 3.6%, а от сградното – с 1.7%. Данните на месечна база са представени след корекция на сезонните фактори, влияещи на сектора.

На годишна база – спрямо юни 2014 г., индексът на строителната продукция нараства с 1.5%, благодарение на по-голямото производство в сегмента гражданско/инженерно строителство, където повишението достига 9.4%. За последната година обаче сградното строителство се е свило, като спрямо юни 2014 г. индексът е намалял с 5.4%. Годишното изменение се базира на календарно изгладени данни, при които се премахват факторите свързани с различен брой работни и почивни дни в месеца, под внимание се вземат и националните празници.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?