Индустриалци: Готвят ни спекулативно поскъпване на тока с 50 до 90%

Ще съберем ключовете на фабриките и ще ги дадем на министъра да ги управлява при тези цени, заявиха от БФИЕК

Индустриалци: Готвят ни спекулативно поскъпване на тока с 50 до 90%

Доставчици на електроенергия за стопанските потребители готвели драстично и спекулативно постъпване на тока между 50 и 90 процента от следващата година, съобщи  председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов пред БНР в четвъртък.

Според него няма никакви причини за такова повишение на цените и затова бизнесът настоява за среща по въпроса с енергийния министър Теменужка Петкова и дори с премиера Бойко Борисов, тъй като ако подобно поскъпване се случи, предприятията ще фалират

"Това е убийствено поскъпване за бизнеса. Много малко предприятия ще издържат на такова поскъпване и много от тях ще трябва да затварят фабриките и да изчакат електроенергията да поевтинее", посочи Стаменов.

"В момента обсъждаме една кампания да съберем ключове на фабрики и предприятия и да ги занесем на министъра на енергетиката – тя да управлява тези предприятия при това поскъпване на електроенергията, защото ние няма как да издържим", допълни той.

Според него няма никакви причини и обяснения за предлаганото то търговците на ток поскъпване.

"Има показатели за точно обратното – товарът в системата почти цялата година се движи около 5 хил. мегавата, износът на електроенергия е намаляла и е 500-600 мегавата дневно. Нито е спрял някой голям производител на електроенергия - което говори, че става въпрос за спекулативно поскъпване", посочи Стаменов.

Той даде за пример как членове на Камарата по машиностроене са алармирали, че от тях се изисква да подпишат анекс към досегашните си договори, с който от 1 януари 2017 г. да се вдигне цената със 100 лв. за мегаватчас. Според него това  е ненормално поскъпване спрямо цените на борсата за електроенергия.

Предприятията са изправени пред изкуствен дефицит – няма електроенергия, освен на високи цени, заяви още той. Явлението е  необяснимо, тъй като товарът в системата е постоянен и няма отчетена свръхконсумация и свръхтърсене, а износът за чужбина е намалял, повтори той..

Това, че цените в региона са по-високи не е аргумент за поскъпване, смята Стаменов.

Подобни цени на тока за бизнеса са нов удар по икономиката, след като предприятията, ползващи газ, бяха ударени от въвеждането на новия тарифен модел да транзитиране на природния газ, въведен от октомври 2017 г.

Изчисления на БФИЕК сочат, че заради новият тарифен модел таксите за пренос на синьото гориво са нараснали с 55 на сто през октомври и също толкова през ноември, макар от енергийното министерство да твърдяха, че повишението ще е далеч по-малко. Бизнесът и ведомството се бяха разбрали Комисията за енергийно и водно регулиране да следи и контролира ежемесечно приходите на "Булгартрансгаз“ от таксите за пренос и ако се установят изкривявания и диспропорции, комисията ще разгледа възможностите за промяна на методиката. Регулаторът обаче твърди, че данните за октомври не сочат диспропорции. Според федерацията положението ще е особено тежко през декември, когато заради празниците ще има много неработни дни, а те ще са длъжни да плащат за капацитета на газовия оператор, без да го ползват, и това ще вдигне разходите им за транспортирането на суровината през този месец дори със 100 процента.

Зам.-председателят на БФИЕК Пола Найденова коментира по време на дискусия, посветена на новия тарифен модел, организирана от сп. "Ютилитис" в четвъртък, че от новия тарифен модел за определяне на таксите за пренос на газа "Булгартрангаз" е натрупал 24 на сто повече приходи от тази дейност от одобрените му от регулатора.

Бизнесът плаща с между 8% и 308% повече спрямо таксата за пренос до 1 октомври, която беше в размер на 19.73 лева за 1000 куб. метра природен газ, стана ясно от думите на Найденова, цитирана от Investor.bg.

Надвзетите приходи на "Булгартрансгаз" се събират в специална сметка и ще бъдат възстановени след края на регулаторния период, тоест през 2021 г. От БФИЕК обаче се усъмниха, че играчите ще се запазят същите и не е ясно на кого ще бъдат върнати парите. Според газовия оператор има възможност за корекция още към 1 октомври 2018 г., когато е новата газова година, ако надвзетите приходи са повече от 10%.

Представителят на енергийния регулатор Александър Йорданов призна, че приходите на "Булгартрангаз" са по-големи, но причината не била нито в тарифата, нито в оператора, а е заради по-високите разходи за заявен капацитет, които правят потребителите. Неговите изчисления сочат, че с новия модел средно таксата за пренос и достъп е вече около 30 лв. за 1000 куб. м, което е около една трета повече от предишната такса.

Според Йорданов големите разходи на индустрията за преноса на суровината идват и от слабата активност при използването на виртуалните точки за търговия с газ при покриване на дисбаланси. Йорданов обясни, че тук има резерв, който може да намали разходите за дисбалансите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?