Индустриалци недоволни от износа на евтиния ток

Снимка: Mediapool (архив)

Три бизнес организации на български предприятия изразиха в понеделник недоволството си от износа на евтината българска електроенергия, докато те са принудени да купуват ток в търгове на държавните електроцентралите, проведени по непазарни механизми и завишаващи изкуствено техните разходи.

 

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, от Българската асоциация на металургичната индустрия и Българската стопанска камара поискаха проведения в края на миналата седмица търг за електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" да бъде анулиран заради манипулации и изкуствено завишаване на цените с над 10% при спад в потреблението. Те настояват още държавните електроцентрали да организират търговете си месец преди определяне на новите цени на тока, а не както в момента периодите на сделките да съвпадат с регулаторния едногодишен период.

 

Големите индустриалци искат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да премести само за тази година регулаторния период за определяне на цените на електроенергията с месец и те да влязат в сила не от 1 юли, а от 1 август 2014 г. Аргументът им е да има повече време за всички процедури.

 

Подобно влизане на новите цени за регулаторен период с по-късна дата няма да е прецедент, след като това се случи миналата година на 4 август. През 2013 г. регулаторът свали още два пъти извънредно цената на тока – през февруари и точно в последния ден на годината.

 

Незабавно да бъде преустановен износът на евтин ток с даденото ценово предимство чрез неплащане на цена "Задължения към обществото" и цена за достъп до мрежа "високо напрежение“, настояват предприятията. Според тях, експорт трябва да се осъществява само при равни пазарни условия за вътрешно и външно потребление.


Другия съществен проблем пред едрия бизнес е липсата на пазарни условия за внос на ток и изкуственото ограничаване на електроенергийния импорт чрез непредоставяне на капацитет на преносната мрежа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес