Индустриалците отново се обявиха против такса "празна тръба"

Индустриалците отново се обявиха против такса "празна тръба"

Пореден призив към правителството и енергийния регулатор да не се въвежда от 1 октомври такса "празна тръба" при преноса на природен газ отправиха от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) във вторник. Организацията, която от края на август предупреждава, че новият тарифен модел ще увеличи разходите на бизнеса за пренос на суровината с до 60%, изпрати протестна декларация срещу новите цени, чието одобрение се очаква да стане факт до дни.

Федерацията отново обръща внимание на регулатора, че новият тарифен модел, който е европейско изискване и страната ни последна в ЕС го въвежда, не отразява спецификите на българския газов пазар.

Сдружението отново настоява Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи въвеждането на входно-изходния тарифен модел за определяне на тарифи за достъп и пренос на природен газ през газопреносната мрежа, собственост на "Булгартрансгаз“, както и да разгледа и други модели за изчисляване на разходите за преноса нагаз.

Да бъде преосмислено и променено съотношението в разпределението на разходите в цената за пренос и достъп на природен газ в полза на реално пренесените количества, настояват индустриалците.

Според тях, предлаганият и напът да бъде одобрен модел не отчита реалностите на пазара и въвежда такса "празна тръба“ при наличие на над 60% свободен капацитет в мрежата.

Докато в предишните писма на федерацията се предупреждаваше за протести и стачки от страна на бизнеса, ако новите цени бъдат въведени, в сегашната декларация това не се споменава.

Регулаторът обаче твърдо е решен да одобри до края на седмицата новите цени за пренос на газа, които според анализи на "Булгартрансгаз" ще доведат до увеличение на крайната стойност на суровината между 0.36 и 2.4 на сто. В същото време цената на самия природен газ ще намалее от следващия месец със 7.29 на сто и като се насложат двете цени крайното поевтиняване на синьото гориво ще е под 5 на сто. Така регулаторът няма да променя цената на тока и парното през последното тримесечие на годината, което би било задължително при промяна на цените с 5 на сто независимо дали в посока горе или долу.

Споделяне

Още от Бизнес