Индустриалците призовани да проявят солидарност към най-бедните

Марин Райков не се отказва да търси кои са монополистите, Синята коалиция поиска оставки в КЗК

Марин Райков, Сн: БГНЕС

"Бих искал от българските индустриалци, които наричаме национален капитал, да помислят как да изразят своята солидарност и да се легитимират като социален партньор", призова служебният министър-председател Марин Райков в четвъртък след среща с лидерите на Синята коалиция. Освен конкретни мерки, гарантиращи честността на изборите, в разговора е засегната и темата за бедността в страната.

"Крайно време е и в нашето общество да се обърнем към една европейска ценност – солидарността", коментира Райков пред журналисти и съобщи, че ще поиска среща с индустриалците.

"Има различни форми, по които това може да се направи, готов съм да обсъдя с тях тези форми. Ние трябва да помогнем на хората, които са в най-тежко положение. Няма да се ограничим в усилията си да идентифицираме допълнителни възможности, но те не са неограничени. Имаме нужда всички заедно да подадем ръка на най-нуждаещите се хора, да направим нещо за тях. Мисля върху някаква формула на консултации с представители на т.нар. национален капитал, индустриалците на България. Ценностите, свързани със солидарността, са един от основните принципи на всяка европейска демокрация. Бих бил изключително щастлив да видя как те действат в България. Крайно време е да дадем един добър сигнал”, подчерта служебният премиер.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов каза, че той и другият съпредседател Мартин Димитров са предложили конкретни мерки.

"Част от мерките са в сферата на здравеопазването и в контрола на цените на лекарствата", уточни той. "Хората се самоубиват заради неудържимата бедност", посочи Костов.

Мартин Димитров допълни, че много важна е подкрепата на държавата за малкия и средния бизнес - възстановяване на дължимите плащания и на ДДС, както и "такава работа с еврофондовете, че те да осигурят заетост".

Лидерите на десницата обявиха, че са възмутени от реакцията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в отговор на призивите на президента и служебния премиер КЗК да посочи монополите и картелите.

"Според тях това не е тяхно задължение - значи това е антимонополен орган, който отказва да си свърши работата", коментира Мартин Димитров и призова членовете на КЗК да си подадат оставките, ако не могат да определят кои са монополите в държавата.

Преди ден от КЗК излязоха със становище, че не могат да кажат кои са монополистите, ако няма случаи на злоупотреба с господстващо положение и дадоха да се разбере, че не виждат такъв проблем.


"Ще настоявам лично и чрез министрите си да получим отговор за това кои са тези, които злоупотребяват с монополното си положение", заяви Марин Райков в четвъртък. Той се съгласи, че еврофондовете да работят за създаване на заетост. Много е важно да има мултиплициращ ефект от работата по дадени проекти и заетостта не може да не е част от този подход, допълни Райков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес