Индустрията и населението изнемогват, износът на ток расте

Индустрията и населението изнемогват, износът на ток расте

В ден трети на газовата криза десетки училища и заводи затвориха врати, а парното едва грее в очакване на мазут. Министър-председателят успокои, че нещата са под контрол, а България, макар и  в "ограничителен режим", изнася все повече електроенергия.

87 училища в "дървена ваканция", болници ограничават приема

87 училища в страната разпуснаха децата в "дървена ваканция", тъй като температурите в класните стаи са паднали под 18 градуса. В София не учиха в 28 училища; в София област – в 8, в Плевен – в 2,  в Пазарджик – в 30, в Добрич – в 19.

Така въпреки уверенията, че повечето учебни заведения имат алтернативи за отопление, броят на разпусналите в "дървена ваканция" ученици е с петнадесет повече в сравнение със сряда. На места обаче учениците са се опитали да "излъжат" инспекторите от РИОКОЗ, като преди проверките са държали класните стаи с отворени прозорци.

Отоплението на болниците в страната е осигурено с някои изключения. Премиерът Станишев увери, че няма болници, които да са преустановили дейност, а само някои са преминали към ограничения.

Там, където поради липса на отопление са спрени приемът на пациенти и плановите операции, нуждаещите се от помощ се пренасочват към други медицински заведения.

Индустрията в отпуск

Премиерът Сергей Станишев съобщи след правителственото заседание в четвъртък, че от мрежата на "Булгартрансгаз" в момента са изключени 72 предприятия, 153 са на ограничителен режим и 44 са без ограничения в подаването на газ, защото са с непрекъснат цикъл. Ограниченията принудиха много предприятия да пуснат служителите си в отпуск.

По данни на 152 фирми, загубите, които те са заявили са близо 8.4 млн. лева на ден, но засега според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров това не било доказано. Има и косвени загуби – затруднено е обслужването на банкови кредити. Министърът съобщи, че се създава механизъм за реална оценка на загубите, които търпи България и преди всичко българският бизнес. Според него е добре да не се прибързва, а "да сме готови, когато ще има добронамерено отношение към България да бъдем компенсирани, да не се окаже, че ние не сме готови с иска".

Станишев увери, че запасите са достатъчни

Станишев съобщи, че в момента се задоволява  45 процента от максималното дневно потребление на газ, като сравнението е с 4-ти януари – ден преди спирането на доставките на газ.

В момента общият обем на газ в Чирен е 1.3 милиарда кубически метра като от тях 540 милиона куб. м. могат да бъдат използвани ефективно.

Ако се наложи при продължаване на кризата, има възможност да се черпи и от останалите количества, но с ясно намаляващо темпо, съобщи още Станишев. По думите му, категорично поне в първия месец могат да се използват около 4-4.5 милиона кубически метра дневно за нуждите на социалния сектор и на българската икономика като цяло.

Станишев каза още, че България разполага с необходимите количества мазут, а с "Лукойл" е договорена възможността за производство на до 7000 тона мазут на ден. Нуждите на всички топлофикации в страната са 3 700 тона на ден.

След преминаването на мазут парното ще се нормализира

След преминаването на топлофикационните дружества на мазут, топлоподаването към абонатите ще се нормализира, увериха шефовете на дружества. Изпълнителният директор на "Топлофикация – София" Петко Милевски съобщи, че до петък абонатите в столицата ще имат нормално топлоподаване.  Дружеството разполага с петдневни запаси на гориво, а от "Лукойл – Бургас” се очакват 42 цистерни с мазут.

В момента в столицата три от топлофикациите вече били преминали изцяло на мазут. Очаква се за го направи и „Топлофикация”-Изток до края на деня и в петък до обед  отоплението за всички потребители да е нормално.

Най-сериозно е положението в Топлофикация Бургас, след аварията, която стана при подготовката за преминаване от газ към мазут. Аварията щяла да бъде отстранена до четвъртък вечерта.

Износът на ток процъфтява

Министър-председателят обяви в четвъртък, че в момента страната изнася 625 мегаватчаса електроенергия. Това е със 100 мегаватчаса повече от износа през първия ден на кризата – вторник. Същия ден президентът Първанов лансира идеята незабавно да се започне подготовка за рестартиране на трети блок на АЕЦ в Козлодуй, за да се противодейства на задаващата се енергийна криза и очакваното повишаване на потреблението на ток заради спряното парно.

Противно на очакванията обаче консумацията на електроенергия в последните два дни нарасна съвсем слабо, като според премиера в четвъртък то е било 6648 мегаватчаса. Това е в рамките на обичайното зимно дневно потребление.

Маймуните на топло, затворниците не

Комфортът на животните в столичния заоопарк вече е осигурен с подръчни средства. На отопление с нафтови горелки преминават в зоопарка залите на слоновете и на хищниците. С калорифери се отопляват маймуните, птиците, антилопите, змиите и рибите. На електричество се греят и животните в добричкия зоопарк.

Затворниците обаче все още не са "на топло". В момента се обсъждат варианти, за да не се спира газоподаването на затворите, които не могат да преминат на алтернативно отопление.

"Можем да затворим училищата и детските градини, но затворите няма как да затворим", каза министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Споделяне

Още от Бизнес