Недоволна от планираното слабо поевтиняване на синьото гориво,

Индустрията поиска промяна на образуването на цената на газа

Индустрията поиска промяна на образуването на цената на газа

Незабавно да се преразгледа политиката за регулиране на цените на природния газ, поискаха в четвъртък от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) в отворено писмо на техните председатели Кирил Домусчиев и Константин Стаменов, разпространено в четвъртък.

Двете организации да недоволни от това, че на фона на драстичното поевтиняване на петрола в световен мащаб, цените на природния газ, които са вързани с трендовете на нефта, намаляват само с 13 на сто от 1 април 2015 г.

Според тях това не отразява в достатъчна степен спада на цената на петрола спрямо края на декември 2014, когато Комисията за енергийно и водно регулиране определи сега действащите тарифи на природния газ.

Очаква се в България след 1 април 2015 г., в следствие предложението на обществения доставчик "Булгаргаз" за поевтиняване с 13%, цената на газа да стане 283 долара за 1000 куб. м, което ще е значително над ценовите нива в региона, посочват от КРИБ и БФИЕК.

Те дават за сравнение, че от началото на месец март цената на природния газ в съседна Гърция е паднала с 24%, а Украйна купува природния газ на цена 265 долара за 1000 куб. м.

"Цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ в България. В Европа се наложи практиката за спот цени на природен газ, които са пазарни и не са обвързани директно с цените на горивата", пише в писмото. В него се припомня, че индустрията е поискала съдействие от правителството по тези въпроси още в края на февруари, но все още проблемът не е влязъл в дневния ред на политиците.

Индустриалците посочват, че сегашните цени на природния газ в България представляват заплаха за икономическата сигурност на страната, която е част от националната сигурност.

"Няма как да сме конкурентни и да очакваме чужди и български инвеститори да предпочетат България пред съседните страни в региона, при подобни цени на електроенергия и природен газ“, пише в отвореното писмо.

В него отново се пита защо държавната "Булгаргаз" не се възползва от възможностите за хеджиране на валутния риск за по-голям контрол върху цените на суровината. Докога ще плащаме най-високите цени на природен газ и всички дефицити (на управление, на договори, на регулаторната рамка) ще бъдат за сметка на бизнеса, задава още въпроси бизнесът. В писмото се обръща внимание, че шест години след газовата криза през 2009 г. не са реализирани интерконекторите и няма достъп до алтернативни доставки, а местните проучвания за газ се отлагат.

"На фона на огромните разлики в цените на природния газ в съседните страни и в световен мащаб става невъзможно за българската икономика да реинвестира, да създава работни места и да бъде конкурентоспособна. Губим състезанието за пазари и инвестиции. Бизнесът в страната не може да си позволи липса на адекватна ценова политика съобразно регионалните реалности", посочват още двете организации.

Те настояват за незабавно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет за обсъждане на създалата се ситуация и предприемане на неотложни мерки за отстраняване на заплахите за икономическата сигурност на страната, като неотменна част от националната ни сигурност.

Споделяне

Още от Бизнес