Индустрията в Пловдив има потенциал за нови 100 хил. работни места

Пловдив става все по-предпочитано място за индустриалните инвеститори и особено ИТ и аутсорсинг сектора като индустрията вече заема над 50% от местната икономика. Това става ясно по време на инвеститорската конференция "Doing Business in Bulgaria: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал", която бе открита в Пловдив във вторник и продължава два дни

Постигнатите резултати се дължат на обединението на 9 общини, на най-малко 6 индустриални зони и на девет висши учебни заведения, даващи тласък на сектора на високотехнологичните произвоства, информационните технологии и аутсорсинга. Те създават по-голяма добавена стойност и кореспондират с политиката на местната враст за привличане на млади хора и увеличаване на демографския прираст.

В индустриалните зони само за последните години са инвестирани над 4 милиарда евро и това показва, че това е една от най-предпочитаните за инвестиции региони в страната, стана ясно още по време на форума.

Според кмета на града Иван Тотев икономическият успех на града се дължи на добрите взаимоотношения между бизнеса и образованието, инвестициите в инфраструктура и сътрудничество със съседните общини. В момента 75 хиляди души са заети в индустриалното производство, а възможностите са бъдат открити нови 100 хиляди работни места в следващите няколко години. В момента индустрията заема над 50% от местната икономика. Освен това бизнесът се развива и в сектора на високите технологични производства, които създават по-голяма добавена стойност и кореспондират с местните политика за привличане на млади хора.

Освен индустриалните производства, ръст отбеляза и IT и BPO сектора, които са е най-бързо развиващите се бизнеси в Пловдив. Потенциалът е сериозен и голяма част от водещите компании вече имат офиси в града. Доказателство за този растеж е и фактът, че над 50 % от разрешителните за офис сгради, издадени през миналата година, са за проекти в Пловдив. Само преди седмица беше открита и най-новата офис сграда от клас А - Офис Парк Пловдив на "Галакси Инвестмънт Груп", който е специално проектиран за нуждите и високите изисквания на IT и аутсорсинг сектора.

Пловдив притежава всички необходими дадености за развитие на бизнес – отлично местоположение, отлична транспортна свързаност, човешки капитал и добри образователни институции, и това са основните фактори за успех, подчертаха участниците в конференцията;

Около мнението, че Пловдив е много добър пример какво работи в България и това трябва да се използва от други общини, се обединиха официалните гости на събитието, след които президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът Томислав Дончев и Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България.

Споделяне

Още от Бизнес