"Инерком" поиска от КЗК нова оценка на сделката с ЧЕЗ

Компанията потвърди преструктуриране на бизнеса си

Гинка Върбакова се е разделила със слънчевите си централи

Купувачът на енергийните активи на чешката ЧЕЗ у нас – компанията "Инерком България“, е внесла в петък в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ново искане да бъде оценен ефектът върху пазара на сделката.

Придобиването на електроразпределителната мрежа в Западна България, доставчик и търговец на ток, както и две слънчеви централи беше забранено от антимонополния орган в средата на юли с мотива, че фирмата на Гинка Върбакова може да увеличи господстващото положение на придобиваните компании и да злоупотребява с цените, тъй като самата тя притежава шест фотоволтаични парка. Решението на КЗК беше обжалвано както от "Инерком", така и от ЧЕЗ пред Върховния административен съд, но той насрочи заседанието за разглеждането на иска по същество през май 2019 г., което надхвърля приетия от купувача срок да плати сделката за 340 млн. евро до края на ноември 2018 г.

Това накара "Инерком" да предприеме мерки по раздяла на групата със слънчевия бизнес, както Mediapool първа писа в началото на седмицата.

Сега от дружеството съобщават, че след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, са подали ново уведомление за оценка на концентрацията при новите условия.

В прессъобщението се допълва, че "в групата на "Инерком" беше извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото ѝ".

В Търговския регистър обаче все още не са променени данните, според които Върбакова все още притежава 80 на сто от дружеството "Солар Грийн Енерджи", което е собственик на петте фирми, притежаващи шестте соларни парка. Другите 20 процента във фирмата са на баща ѝ Никола Пайтаков чрез фирмата му "АВС Къмпани". Върбакова миналата седмица напусна управата на "Солар Грийн Енерджи", както и ръководствата на фирмите с фотоволтаиците "Диана Хънт“ ЕООД, "Еко-Строй Инженеринг“ ЕООД, "Улер 2009“ ЕООД, "Евро Бетон“ ЕООД и "Риал Стейтс“ ЕООД,

От "Инерком" посочват още, че планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между ЧЕЗ и "Инерком".

"Надяваме се на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация", посочва се още в съобщението на "Инерком".

Внесеното ново уведомление е по чл. 79, ал 1 от Закона за защита на конкуренцията, който на практика регламентира каква информация трябва да съдържа подаденото уведомление по чл. 78, ал 1,  където съответно се урежда образуването на производство за концентрация на предприятия. Според ал. 2 на чл. 78 Комисията за защита на конкуренцията в тридневен срок трябва да се произнесе дали ще образува ново производство за оценка на концентрацията

Преди дни от КЗК обаче коментираха пред Mediapool, че решението им за забрана на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ не съдържа условия за раздяла с активи като предпоставка за последващо разрешение на сделката. То подлежи само на обжалване пред Върховния административен съд и крайната дума е неговата.

Сега от КЗК са по-предпазливи и посочват само, че разгледат новото уведомление за концентрация и ще излязат с решение по него.

Според запознати въпрос на тълкуване да се приеме, че става въпрос за чисто нова процедура за разрешаване на концентрация и така да се финтира заседналото в съда предишно забранително решение по сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес