"Инерком" уточни, че Марчокова-Стоянова е бивш собственик на слънчевия й бизнес

"Инерком" уточни, че Марчокова-Стоянова е бивш собственик на слънчевия й бизнес

Новият собственик на фотоволтаичния бизнес на определената за купувач на българския енергиен бизнес на чешката ЧЕЗ компания "Инерком" остава тайна, а от пазарджишката фирма уточниха, че посочената в публикация на Mediapool като нов притежател на слънчевия бизнес на Гинка Върбакова - Екатерина Марчокова-Стоянова, всъщност е бивш едноличен собственик на дружеството "Солар Грийн Енерджи".

Марчокова-Стоянова е предложена от ЧЕЗ за член на надзора на доставчика на ток "ЧЕЗ Електро", заедно със собственика на "Инерком" Гинка Върбакова и още двама нейни представители, стана ясно в понеделник от покана за извънредно общо събрание на дружеството, свикано за 27 ноември 2018 г. От ЧЕЗ обясниха, че промяната е под условие и ще влезе в сила, след като бъде приключена сделката и 67-те процента от "ЧЕЗ Електро" бъдат джиросани на "Инерком". Преди да стане това има редица условия, сред които одобрение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но тя на два пъти отказа да одобри сливането и тези нейни решения се обжалват пред Върховния административен съд. Друго изискване е "Инерком" да плати цената на придобивката си, която е 340 млн. евро.

Като начин за решаване на проблема с одобрението от КЗК, коренящ се в притежаването на шест фотоволаични парка от "Инерком", собственичката на компанията Гинка Върбакова се раздели с фирмата "Солар Грийн Енерджи". Проверка на Марчокова-Стоянова в Търговския регистър я посочи като едноличен собственик на "Солар Грийн Енерджи", но се оказва, че резултатът е във връзка с историята на фирмата и всъщност Марчокова-Стоянова е притежавала за кратко през 2011 г. компанията акционер в шестте соларни парка. Справката сочи, че тя е взела бизнеса от съпруга на Върбакова – Славчо Върбаков, а от нея го е придобил Радослав Димитров. От 2014 г. в Търговския регистър собственикът на "Солар Грийн Енерджи" е заличено обстоятелство, но документите по партидата сочат като мажоритарен собственик "АВС Къмпани" на бащата на Върбакова – Никола Пайтаков, а като миноритарен – дъщеря му.

Марчокова-Стоянова е била и собственик на едно от дружествата от групата "Инерком" – "Инерком" ЕООД, при създаването му през 2011 г., но през 2013 г. то е минало във владение на "Солар къмпани", която е част от групата на Върбакова, а от 2017 г. негов едноличен собственик е Гинка Върбакова.

Марчокова-Стоянова е била и в управата на "Инерком" и "Инерком Груп", но през 2017 г. излиза от там и едва сега отново има връзка с Върбакова покрай предлагането ѝ за член на надзора на "ЧЕЗ Електро".

Реално новият собственик на слънчевия бизнес на "Инерком" все още не е вписан в Търговския регистър и остава неясен.

Споделяне

Още от Бизнес