Инфекциозното отделение на болницата в Ямбол затвори заради заразени медици

Частната болница в Сливен също затваря за пълна дезинфекция

Инфекциозното отделение на болницата в Ямбол затвори заради заразени медици

Инфекциозното отделение на болницата в Ямбол е затворено за 14 дни заради диагностициран с коронавирус медицински персонал. Пациенти с инфекцията ще се приемат в частна болница в града, който е един от най-тежко засегнатите от епидемията с общо 158 случая.

Новозаразените през последното денонощие в Ямбол са трима. Преди ден зарази заразени медици затвори и гастроентерологичното отделение в частната болница "Хаджи Димитър" в Сливен.

В болницата в Ямбол затваря само инфекциозното отделение, но белодробното продължава да функционира. Там има настанени 6 пациенти с коронавирусна инфекция. Реанимацията е затворена и дезинфекцирана и няма пациенти.

"За съжаление заразяването на персонал след тримесечното наблюдение и лечение на тези болни доведе до акумулиране на инфекция и имаме заразени 2 сестри и 1 санитарка. Това което, най-лошите прогнози ни се сбъднаха. Това наложи невъзможността да се създаде график на лекарски, сестрински и санитарски състав. Така че ние спираме дейност за 14 дни от днешна дата", каза д-р Димитър Рунков, прокурист на ямболската болница "Свети Пантелеймон" пред БНТ. 

Като положителна тенденция той отчете, че от края на миналата седмица не постъпват нови пациенти с коронавирус в болницата. Новооткиритите случаи са на домашно лечение. При наличието на пациенти, които се нуждаят от болнично лечение, те ще бъдат насочвани в частната болница в града.

Междувременно сливенската болница "Хаджи Димитър" беше затворена за пълна дезинфекция.

Решението е на здравната иснпекция в града, след като вчера стана ясно, че осем медици от отделението по гастроентерология са с коронавирус.

Лечебното заведение затваря за 24 часа.

Целият медицински персонал на болницата ще бъде тестван в изнесена лаборатория до сградата на болницата. Само днес бяха взети 40 проби.

Стабилно е състоянието на заразените медици. Няма никой от тях, който да е в тежко състояние, съобщи кметът на града Стефан Радев. Много е вероятно част от тях да бъдат освободени за домашно лечение, като се направят съответните изследвания.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус