Инфекциозното отделение на болницата в Ямбол затвори заради заразени медици

Частната болница в Сливен също затваря за пълна дезинфекция

Инфекциозното отделение на болницата в Ямбол затвори заради заразени медици

Инфекциозното отделение на болницата в Ямбол е затворено за 14 дни заради диагностициран с коронавирус медицински персонал. Пациенти с инфекцията ще се приемат в частна болница в града, който е един от най-тежко засегнатите от епидемията с общо 158 случая.

Новозаразените през последното денонощие в Ямбол са трима. Преди ден зарази заразени медици затвори и гастроентерологичното отделение в частната болница "Хаджи Димитър" в Сливен.

В болницата в Ямбол затваря само инфекциозното отделение, но белодробното продължава да функционира. Там има настанени 6 пациенти с коронавирусна инфекция. Реанимацията е затворена и дезинфекцирана и няма пациенти.

"За съжаление заразяването на персонал след тримесечното наблюдение и лечение на тези болни доведе до акумулиране на инфекция и имаме заразени 2 сестри и 1 санитарка. Това което, най-лошите прогнози ни се сбъднаха. Това наложи невъзможността да се създаде график на лекарски, сестрински и санитарски състав. Така че ние спираме дейност за 14 дни от днешна дата", каза д-р Димитър Рунков, прокурист на ямболската болница "Свети Пантелеймон" пред БНТ. 

Като положителна тенденция той отчете, че от края на миналата седмица не постъпват нови пациенти с коронавирус в болницата. Новооткиритите случаи са на домашно лечение. При наличието на пациенти, които се нуждаят от болнично лечение, те ще бъдат насочвани в частната болница в града.

Междувременно сливенската болница "Хаджи Димитър" беше затворена за пълна дезинфекция.

Решението е на здравната иснпекция в града, след като вчера стана ясно, че осем медици от отделението по гастроентерология са с коронавирус.

Лечебното заведение затваря за 24 часа.

Целият медицински персонал на болницата ще бъде тестван в изнесена лаборатория до сградата на болницата. Само днес бяха взети 40 проби.

Стабилно е състоянието на заразените медици. Няма никой от тях, който да е в тежко състояние, съобщи кметът на града Стефан Радев. Много е вероятно част от тях да бъдат освободени за домашно лечение, като се направят съответните изследвания.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?