Инфекцията с Covid-19 осигурява имунитет поне за пет месеца

Инфекцията с Covid-19 осигурява имунитет поне за пет месеца

Хората, които са прекарали Covid-19, е много по-вероятно да имат имунитет срещу заболяването в продължение на поне пет месеца. Съществуват обаче доказателства, че индивидите с антитела все още могат да са носители на вируса и да го разпространяват, предаде Ройтерс, позовавайки се на британско изследване, обхванало здравни работници.

Предварителните резултати от проучването на Пъблик Хелт Ингланд (PHE) показват, че повторните инфекции при хора, които има антитела срещу Covid-19 от минала зараза са редки - установени са при едва 44 души сред 6614 изследвани лица.

Въз основа на резултатите експертите предупреждават, че хората, които са се заразили по време на първата пандемична вълна в началните месеци на 2020 г. вече са уязвими за повторна зараза.

Изследователите предупреждават също, че хората с т.нар. "естествен имунитет" - придобит след заразяване, все още могат да носят коронавируса SARS-CoV-2 в носа и гърлото си и неволно да го предават.

"Сега знаем, че повечето индивиди, които са прекарали заболяването и имат антитела, са защитени от повторна инфекция, но все още не сме наясно колко дълго трае защитата", казва Сюзан Хопкинс от изследователския екип.

Изследването, известно като SIREN, включва десетки хиляди здравни работници във Великобритания, които от юни са тествани редовно за нови инфекции, както и за наличието на антитела.

В периода между 18 юни и 24 ноември изследователите са открили 44 потенциални повторни инфекции - две "вероятни" и 42 "възможни", сред 6614 участници с положителни тестове за антитела. Това представлява 83 процента степен на защита, отбелязват специалистите.

Изследователите планират да продължат да следят и оценяват участниците, за да видят дали този естествен имунитет може да продължи повече от пет месеца при някои индивиди. Специалистите обаче предупреждават, че ранните доказателства от следващия етап на проучването вече показват, че някои хора с имунитет все още могат да носят високи нива на вируса и да го предават на други.

"Поради тази причина е от решаващо значение всички да продължат да спазват ограничителните мерки, дори тези, които вече са прекарали заболяването", казват изследователите.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?