Инфлация и задържане на заплатите заради скъпия ток вещае бизнесът

Томислав Дончев предупреди за самосбъдващи се пророчества

Инфлация и задържане на заплатите заради скъпия ток вещае бизнесът

Заради борсовата търговия с ток, която в понеделник отново достигна цена от 207 лв./МВтч за доставките през следващия ден, бизнесът и синдикатите прогнозираха поскъпване на стоки и услуги, което ще доведе до инфлация. Освен това нарасналите разходи за електроенергия щели да попречат на работодателите да изпълнят обещанието си за повишение на заплатите през 2019 г. и като цяло населението щяло да обеднее.

Мрачната картина бе описана от президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев във вторник по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, свикано по енергийни теми.

Вицепремиерът Томислав Дончев ги призова да бъдат малко по-обрани, когато правят коментари за ръст на цените, защото пазарът често реагира в режим на самосбъдващо се пророчество.

Проблемът с поскъпването на електроенергията на специализираната борса при търговията на доставки за следващия ден, който доведе до ограничаване производството на редица предприятия в Стара Загора, бе повдигнат от бизнеса още преди коледно-новогодишните празници. Той дори бе разгледан от парламентарната енергийна комисия, на което обаче управляващите не видяха драма с поскъпването на тока и увериха, че то няма да се отрази върху цените за бита. Представители на бизнеса пък признаха, че не винаги успяват да планират достатъчно добре необходимите им количества електроенергия. В същото време заявиха, че държавните производители на ток, както и частните търговци, манипулират търсенето и предлагането на борсата и високите цени не са производни само на пазарните условия.

И в началото на 2019-та предприятията продължават да обвиняват държавата, че не следи изкъсо електроцентралите си за борсови спекулации, както и енергийния регулатор за това, че не контролира достатъчно добре свободния пазар на ток.

КЕВР не може да се намеси незабавно

Реално обаче Комисията за енергийно и водно регулиране получи правомощия да контролира борсата за ток само преди месеци, а бюджет за такива проверки бе отпуснат едва за 2019 г. Освен това, след като в началото на декември средната цена на базовия ток в търговията "ден напред" също достигна 207 лв./МВтч, тя бързо падна до 110 лв., а в последните дни на декември е постигана и цена от 61 лв. за мегаватчас. Преди тарифата отново да удари 207 лв.на 7 януари, в предходните дни тя е варирала между 115-165 лв., сочи статистиката на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). При доставките за 9 декември постигната цена е 143 лв. за базова електроенергия, 187 лв. - за пикова, и 100 лв. - за електроенергия, която ще се ползва в ненатоварени часове.

Каква е ситуацията с борсовите продажби на ток

В сегмента на търговията "в рамките на деня" пък постигнатата към следобедните часове на 8 януари средна цена е 100 лв. На този пазар принципно се изчистват дисбаланси като останали в повече количества електроенергия за същия ден или недостигащи обеми за планираната дейност.

Най-съществените количества и най-големите сделки обаче стават на платформата за двустранни договори, където се предлагат дългосрочни доставки. Именно за манипулации тук са оплакванията на бизнеса. Недостатъчно търгове и предлагани в тях обеми или нагласяване на офертите за предупредени играчи, са съмненията на индустриалците, за които тепърва КЕВР ще решава дали са основатели, за да започне разследване на борсовите играчи и евентуално да ги санкционира.

Според данните на БНЕБ, на 7 януари е имало търг на платформата за двустранни договори и са купени 1656 МВтч за тримесечна доставка срещу 78.65 лв/МВтч. За сряда – 9 януари, пък държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" планира да продаде 82 546 МВтч базова енергия през следващите шест месеца срещу цена от 102 лв.

Като цяло цените на борсата за ток се характеризират с резки промени – скокове и последващи големи спадове, което също е повод за съмнения на бизнеса за манипулации. Каква ще се окаже средно претеглената пазарна цена на електроенергията за 2018 и прогнозната за 2019 г. предстои да каже енергийният регулатор, за да се види как ще се отрази движението на цените върху бъдещите тарифи за домакинствата.

Работодателите си намериха оправдание да не вдигат заплати

Бизнесът и профсъюзите обаче смятат, че заради цените на енергийната борса ще поскъпнат стоките, няма да могат да се вдигнат заплатите и като цяло населението ще обеднее.

Парите, които трябва да платим за увеличение на заплатите, ще ги платим като увеличена цена за електропотреблението и несъмнено такова увеличение няма как да не се прехвърли на домакинствата, каза Васил Велев пред колегите си на тристранката.

Според него, за да не се стига до това, държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и НЕК трябва да увеличат предлагането на количества електроенергия на борсата.

Енергийната несигурност влияе негативно върху икономиката - предприятия затварят, има отказ от увеличение на заплати заради неяснотата на цените на електроенергията, заяви на свой ред синдикалният лидер Пламен Димитров. Според него малките училища и болници също трябва да имат яснота как през годините се движи цената на тока за техните нужди.

Синдикатите поискаха от държавата да се изработят по-ясни механизми на работа на енергийната борса, за да не се допускат такива резки промени в цената на тока на свободния пазар.

Димитров заяви, че е дошло времето за радикални стъпки, както на национално, така и на европейско ниво за защита на българската енергетика, тъй като това било и защита на националната ни сигурност. Според него трябва да се дадат правомощия на КЕВР да се намесва при кризисни ситуации на борсовия пазар, както и да може да променя цените на тока за бита на три месеца, а не както е досега – веднъж годишно.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която също се включи в срещата на тристранния съвет, продължава да отрича твърденията, че поскъпването на тока на борсата е заради лошо управление на държавната енергетика.

Томислав Дончев: При повечето стоки няма поскъпване, а дори спад

Ако искате всички заедно да говорим, че цените ще се вдигнат и обещавам, че те ще се вдигнат, коментира воцепремиерът Томислав Дончев. Нека да не създаваме сами тенденция, призова той.

Дончев отбеляза, че направил ретроспективен анализ на цените на различни хранителни продукти и като се изключат пшеницата, хлябът и брашно, където има скок номинално с 20 стотинки на пазара на дребно и на едро, който в проценти е около 13 на сто, подобен ръст не се наблюдава по отношение на другите стоки.

По отношение на редица позиции има даже спад, като за яйцата спадът е над 25 процента, свинското месо пада с 3.8 на сто в края на годината, допълни вицепремиерът. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че единственото изследване, което се прави по темата, е това на КНСБ за издръжката на живота и то дава най-реалната картина. По думите на Димитров от изследването е ясно, че цените на основни хранителни продукти като хляб и мляко растат и това се отразява на хората.

Вицепремиерът ще анализира кои предприятия са затворили заради скъп ток

Томислав Дончев поиска още работодателите и синдикатите да му дадат списък с предприятията, които са затворили в резултат на високите сметки за електричество. Той посочи, че иска да ги обследва и да провери каква е причината, включително каква е енергийната интензивност на производството, финансовото състояние, мениджмънт. В момента анализираме как ще се променят различни сектори в следствие на повишаване на цената на труда, искам на микроикономическо ниво да направя и детайлно изследване на тези предприятия, добави Дончев по повод казаното от синдикати и работодатели, че предприятия затварят. В отговор на заявеното от вицепремиера, председателят на АИКБ Васил Велев каза, че е готов още сега да предостави този списък.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?