Инфлацията през 2006 г. е 6.5%, значително над нивото в Еврозоната

Инфлация за миналата година (декември 2006 г. спрямо декември 2005 г.) е 6.5%, съобщи в понеделник Националният статистически институт, след като бе оповестена и инфлацията за последния месец на 2006 г. Тя е 1.2%.

Така годишната инфлация влиза в рамките на очакваната. Министерството на финансите прогнозираше годишната инфлация да е под 6.9%, значително по-висока от инфлацията в Еврозоната, която по предварителни данни за миналата година ще е около 2.3%. Един от критериите за влизане на България в Еврозоната, тоест за въвеждане на еврото като национална валута, е годишната ѝ инфлация да не надхвърля с 1.5% най-ниските нива на инфлация в три страни от зоната.

Ценовият индекс в България за миналата година е на второ място по големина в Европа след индекса на цените в Латвия, отбелязва и агенция “Блумбърг”.

Високата инфлация в България на фона на нивата в ЕС бе и едно от притесненията на Международния валутен фонд, изразено при последното посещение на мисията на фонда в края на миналата година.

Инфлацията за 2006 г., измерена през съотношението януари – декември 2006 г. спрямо януари – декември 2005 г. е 7.3%.

През декември 2006 г. най-голямо поскъпване е регистрирано при хранителните стоки – 2.5%, като при някои отделни стокови групи поскъпването се измерва с двуцифрено число. Нехранителните стоки и услугите са увеличили цените си с 0.3%.

Така например брашното е поскъпнало с 5.1%, хлябът – с 3.0%, зеленчуците – с 13.8%, киселото мляко – с 2.6%.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?