Инфлацията през 2011 г. надхвърли прогнозната

Декемврийското поскъпване на живота е близо до нулата, от началото на годината е 2.8%

Средногодишната инфлация за миналата година (периода януари – декември 2011 спрямо януари - декември 2010 г.) е 4.2%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в петък.

Реалната стойност на този макроикономически показател се оказа по-висока от прогнозната в бюджета за 2011 г., където бе записана средногодишна инфлация 3.7%. Тя е по-висока и от коригирания ѝ размер от 3.9%, записан от правителството в тригодишната макроикономическа прогноза.

Още в средата на миналата година МВФ и други външни анализатори предупредиха, че инфлацията в България ще остане висока. Основните причини за това бяха посочени поскъпването на горивата и на основните храни. В българската потребителска кошница храната заема относително голяма тежест.

Средногодишната инфлация в България е около два пъти по-висока от средногодишната в Германия.

Инфлацията през декември спрямо ноември е близко до нулата – 0.1%, сочат още данните на НСИ. Годишната инфлация (декември 2011 спрямо декември 2010 г.) е 2.8% и от средата на годината непрекъснато бележи, макар и слаб, спад.

През декември 2011 г. спрямо предходния месец храните са поскъпнали с 0.1%, с толкова са се увеличили цените на облеклото и обувките, на здравеопазването, поддръжката на жилищата. Транспортът е поевтинял с 1.1%,  на съобщенията – с 0.3%.

През декември цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: храни - увеличение с 0.3%; нехранителни стоки - увеличение с 0.1%; услуги - цените остават на равнището от миналия месец.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?