Инфлацията продължава да се забавя, през февруари е 0.1%

Забавянето на инфлацията, което започна в края на миналата година (след октомври), продължава. През февруари тази година спрямо януари инфлацията е 0.1%. От началото на годината (февруари 2009 г. спрямо декември 2008 г.) е 0.8%, а годишната инфлация (февруари 2009 г. спрямо февруари 2008 г.) е 6.0%, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ) в четвъртък.

Инфлацията за периода януари - февруари 2009 г. спрямо същия период на миналата година е 6.5%.

Така месечната инфлация продължава да бележи спад, свързан със свиването на потреблението и задържането или слабия ръст на цените в основните групи потребителски стоки. Пониженото потребителско търсене може да се свърже повече със загубата на доверие и страха на потребителя от последиците от икономическата криза, отколкото с реалните финансови проблеми на домакинствата, които в България все още нямат масов характер.

И ако миналата година инфлацията в България надхвърли 7%, като нареди страната на второ място по големина на този показател в ЕС, 2009 г. започна според прогнозите на анализаторите с ниска инфлация, като е възможно да се сбъднат очакванията им за годишна инфлация от около 4.5%.

Оценките на експертите са, че високата инфлация влошава общо взето добрата макроикономическа картина на България в контекста на критериите за влизане в европейския валутен механизъм ІІ (така наречената чакалня за еврозоната).

През февруари т. г. основната група в потребителската кошница – храните – е отчела средно ценово намаление с 0.7%. Алкохолът и цигарите са регистрирали средно увеличение на цените с 0.4%, транспортът – увеличение с 2%. Спрямо предишния месец са се запазили цените на съобщенията, свободното време и развлеченията, минимално (с 0.1%) са намалени цените на здравните услуги, а под 1% са се увеличили цените на услуги в образованието.

Измерена спрямо малката потребителска кошница (стоте най-важни стоки и услуги), инфлацията през февруари е отрицателна – минус 0.7%, а от началото на годината (февруари т. г. спрямо декември 2008 г.) е 0.3%.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?