Инфлацията за октомври е 0,7 процента

Инфлацията за октомври е 0,7 на сто, съобщи Националният статистически институт (НСИ). През септември инфлацията беше 0,9 процента.

От началото на годината е 1,9%, а за периода януари-октомври - 1,7 процента. Инфлацията през октомври тази година спрямо октомври миналата година е 3,3 процента.

През октомври тази година хранителните стоки са поскъпнали с 1,4%, нехранителните - с 0,5 процента. Цените в общественото хранене са се увеличичи с 0,2%, а в услугите - с 0,1 процента.

През октомври най-голямо е било увеличенето на цените на яйцата - с 16,5%, на кашкавала - с 8%, на зеленчуците - с 5,3% и на картофите - с 2,7 процента. Брашното е поскъпнало с 1,8%, а високоалкохолните спиртни напитки - с 0,5 процента.

По-евтино са се продавали: оризът - с 0,9%, хлябът - с 0,5% и растителните масла - с 1,4 процента. През месеца от нехранителните стоки най-голямо е било поскъпването на връхните дамски облекла - с 7,1%, на дизеловото гориво - с 4,7%, на дървата за отопление - с 3,8% и лекарските услуги - с 0,5 процента.

Поевтинели са действителните наеми за жилища - с 0,5%, газът пропан-бутан - с 0,4% и перилните препарати - с 0,6 процента. Цените на стоте жизнено необходими стоки и услуги от малката поторебителска кошница, наблюдавани от НСИ, са поскъпнали през октомври с 0,9 процента. През септември увеличението беше 1,6 процента.

Споделяне

Още от Бизнес