Информаторът на Уикилийкс Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор

Информаторът на Уикилийкс Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор

Информаторът на "Уикилийкс" Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор в САЩ за предоставянето на стотици хиляди поверителни документи, съобщиха световните агенции в сряда.

Съдебното решение бе произнесено от военен съд във Форт Мийд. Манинг можеше да бъде осъден на 90 години затвор по обвинение в шпионаж, кражба и измама.

Прокуратурата пък поиска 60 години затвор.

Редник Манинг ще бъде уволнен без почести от въоръжените сили на САЩ и ще бъде глобен, като няма да получи част от полагащото му се възнаграждение.

Манинг обаче ще получи приспадане на присъдата си от три години и половина, които вече излежа в ареста. Освен това присъдата му ще бъде съкратена с още 112 дни като обезщетение за суровите условия в ареста веднага след задържането му.

При извеждането му от съдебната зала негови поддръжници скандираха: "Ще те чакаме, Брадли" и "Благодарим ти, Брадли, обичаме те".

Брадли Манинг е отговорен за най-голямото изтичане на документи в историята на Съединените щати. Той предал над 700 хиляди дипломатически грами, военни дневници и видеоматериали на Уикилийкс, докато служел като анализатор на разузнавателна информация за американската армия в Ирак през 2010 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят