Информаторът на "Уикилийкс" Брадли Манинг е заплашен с до 136 години затвор

Присъдата беше разкритикувана от правозащитни организации

Информаторът на "Уикилийкс" Брадли Манинг е заплашен с до 136 години затвор

Бившият редник Брадли Манинг, който предаде над 700 000 секретни американски дипломатически и военни грами на сайта Уикилийкс, може да получи до 136 години затвор, съобщи ББС, като се позова на източник от военните кръгове в САЩ.

Преди ден американски военен съд призна Манинг за виновен по 19 обвинения, но не и по основното - за "подпомагане на врага", което можеше да му донесе доживотна присъда. Още днес съдът в във Форт Мийд, щата Мериленд, започва заседания, след които ще бъде определен общият срок затвор за 25-годишния военнослужещ.

Той може да бъде изпратен зад решетките за десетки години, но ще има право на предсрочно освобождаване.

Уикилийкс, който публикува секретните документи, предоставени ѝ от Манинг, заяви, че присъдата му "виновен" представлява "опасна проява на екстремизъм в областта на националната сигурност от администрацията на Обама," съобщи ДПА. По-късно от посолството на Еквадор в Лондон, където е получил убежище, основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж нарече Манинг "герой" и окачестви присъдата му като "опасен прецедент."

Международната неправителствена организация "Репортери без граници" съзря в присъдата "опасна заплаха за бъдещето на разследващата журналистика".

Директорът по международно право и политика към "Амнести интернешънъл" Уидни Браун заяви, че "приоритетите на правителство са обърнати с главата надолу". По думите му правителството на САЩ отказва да разследва достоверните доказателства за изтезание и други престъпления по международното права, въпреки очевидните свидетелства за това.

Бен Уизнър от Американския съюз за граждански свободи заявява пред "Гардиън", че въпреки облекчението от оправдаването на Манинг по най-тежкото обвинение, съюзът отдавна поддържа тезата, че изтичането към пресата на информация, която е от обществен интерес, не трябва да бъде преследвано по текстовете на Закона за шпионаж.

Междувременно стана ясно, че американските шпионски агенции планират да обнародват

разсекретени документи за програмите за следене на комуникациите от страна на Агенцията за национална сигурност, разкрити от бившия ѝ сътрудник Едуард Сноудън, както и материали, засягащи тайния съд по разузнаването. Източникът на информацията е представител на разузнавателните служби, пожелал анонимност, цитиран от Ройтерс.

Според в. "Лос Анджелис таймс" се очаква това да стане още днес, когато заместник-главният прокурор Джеймс Коул, заместник-директорът на Агенцията за национална сигурност (АНС) Джон Инглис и други представители се явят пред юридическата комисия на Сената, съобщи ДПА.

Разсекретените документи имат за цел да предоставят на обществеността по-пълна информация в изпълнение на обещанието на директора на националното разузнаване Джеймс Клапър за повече прозрачност.

В документите ще има информация и за Съда по надзора над разузнавателните операции в чужбина. Този съд заседава тайно и взема решения по молбите на правителството за следене на телефонни и интернет комуникации. В. "Вашингтон пост" писа, позовавайки се на високопоставени американски представители, че една от съдебните заповеди, които администрацията планира да разсекрети, е била издадена през април.

Тя нарежда на компанията "Верайзън комюникейшънс" да предаде на АНС голям брой разпечатки на телефонни разговори на американски граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?