Информаторът на Уикилийкс се извини и поиска шанс да стане продуктивен гражданин

Информаторът на Уикилийкс се извини и поиска шанс да стане продуктивен гражданин

Американският войник Брадли Манинг, който предаде огромен брой поверителни американски документи на разобличителния сайт Уикилийкс, се извини, че е навредил на Съединените щати, и помоли военния съдия да му даде шанс да отиде в колеж и да стане продуктивен гражданин, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.

"Съжалявам, че моите действия навредиха на хора. Съжалявам, че те навредиха на Съединените щати", каза 25-годишният редник Манинг на заседание от процеса във военната база Форт Мийд, в североизточния щат Мериленд. Той призна, че е разбирал какво прави, но увери, че не е вярвал, че изтичането на секретната информация ще причини вреди на страната.

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж коментира, че Брадли Манинг е бил принуден да се извини, тъй като е бил подложен на огромен натиск в продължение на три години.

Манинг вече бе признат за виновен по обвинения в шпионаж и кражба на държавна собственост. Военният съдия намали до 90 години затвор максималната присъда, която той може да получи.

Целта на сегашните изслушвания е да бъде определено наказанието. Не е ясно кога ще бъде произнесена присъдата. Следващото заседание е насрочено за петък.

Брадли Манинг е отговорен за най-голямото изтичане на документи в историята на Съединените щати. Той предал над 700 хиляди дипломатически грами, военни дневници и видеоматериали на Уикилийкс, докато служел като анализатор на разузнавателна информация за американската армия в Ирак през 2010 г.

Манинг говори пред съда ден след като бяха дадени свидетелски показания за неговото проблемно детство в Оклахома и за изключително силния психологически натиск, на който младият хомосексуалист е бил подложен според експерти в доминираните от мъжете въоръжени сили на САЩ. Редникът се смятал за жена, хваната в капана на мъжко тяло.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?