"Информаторът" на Йончева се оказа герой от трилър в коридорите на властта

"Информаторът" на Йончева се оказа герой от трилър в коридорите на властта

Историята с пуснатия от Елена Йончева таен запис срещу министъра на културата Боил Банов вече върви към трилър с конспиративни оттенъци, след като управляващите контраатакуваха с разобличения за предполагаемия информатор на опозиционната депутатка. Заговори се за заговор, заплахи, незаконно изнасяне на конфиденциална информация и пукане на гуми.

Преди ден Йончева изнесе записи, на които се чува как министърът на културата Боил Банов, но в качеството си на зам.-министър през 2016 г., се опитва да спести на изпълнителя на проекта за столичното Ларго над 700 хил. лв. неустойка. Банов веднага контрира, показвайки исковата молба, с която Министерството на културата е завело дело за въпросните пари, но от БСП заявиха, че това не били същите пари, а други.

В четвъртък контраатаката на управляващите продължи с изнасяне на дискредитираща информация за Ангел Ангелов, посочен от Банов като човека, който е направил записа и го е предал на БСП. Министърът каза, че този човек го изнудва вече четири години.

Ангелов е бил шеф на дирекция "Европейски програми и проекти" в Министерството на културата, назначен от бившия министър Вежди Рашидов, който казва, че лично го е "освободил" от поста.

В момента той работи в Министерство на образованието и науката, където според управляващите продължава с изнудваческите си дейности и изнася информация, при това в тандем с частен консултант.

Има сигнали, че Ангелов е правил опити да заплашва директора на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Кирил Гератлиев, заяви пред в четвъртък пред бТВ зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Часове по-късно самият Гератлиев даде изявление пред медиите и каза, че Ангелов, който работи в дирекция към агенцията, го е заплашил, че ще съсипе него и програмата.

След всичко изнесено за Ангелов възниква въпросът защо Ангелов досега не е освободен от поста и даден на прокуратурата.

Теч на информация

Историята със заплахите има няколкомесечна давност, стана ясно от думите на Гератлиев, който през повечето време обясняваше, че не може да дава повече подробности. Той свърза Ангелов с друг човек – Иво Костов, бизнесмен и член на Съюза за стопанска инициатива. Това е бизнес организацията, която се ръководеше от бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров. Според Гератлиев по време на заседание на комитета за наблюдение на оперативната програма в Брюксел през миналия ноември Костов изнесъл информация, която можел да получи само от дирекцията, ръководена от Ангелов. Там работели 12 човека, но подозрението паднало върху Ангелов. Как Гератлиев е стигнал до него, не стана ясно.

"Вижте, аз не съм разследващ орган. Получих доклад, който изпратих още в същия ден, за да информирам ръководството на министерството. В него се съдържаха мерки, които аз предприех още в първата седмица на декември – изолирах г-н Ангелов от управлението на оперативната програма, измених съответните заповеди, включително го преместихме и в друга стая", обясни Гератлиев.

Спукаха ми гумите

Въпреки че не е разследващ орган, Гератлиев проверил много неща в министерството. Изискал и декларациите за конфликт на интереси на служителите си. Според информация на "24 часа" Ангелов и Костов са свързани – чиновникът прехвърлил на бизнесмена фирмата си, след като през 2009 г. се върнал да работи в държавната администрация. Преди това, до 2002 г. работил в Националната разузнавателна служба. През 2009 г. Костов официално поел фирмата, която се занимава с консултации по европроекти.

"Очевидно се е почувствал застрашен от информацията, която един път бе споделена на комитета и ние втори път, вътре в агенцията, тръгнахме да търсим, включително в декларациите на служителите", обясни Гератлиев.

След това на два пъти гумите на колата му били спукани. За това Гератлиев подал жалба до полицията.

Той намери връзка между Ангелов и посегателството спрямо автомобила му, макар че такава не е официално потвърдена. Заплаха за рязане на гуми или физическа разправа не е имало, а само за съсипване на оперативната програма.

"Това са фактите, когато ги подредите от 29 ноември до сега. Виждаме аз какви действия предприемам, срещу кого ги предприемам и какво следва спрямо мен", каза Гератлиев.

Същото по-рано разказа пред бТВ и зам.-министър Сачева. "Името на този човек ни стана известно през декември, когато за първи път получихме информация за това, че е направил опити да заплашва изпълнителния директор на агенцията и да упражнява върху него натиск в полза на определени изпълнители за определени проекти", каза тя. Според нея има данни, че Ангелов е свързан с хора, които изпълняват европроекти и искат те да се печелят от определени изпълнители.

Сачева заяви, че изпълнителният директор на агенцията Кирил Гератлиев не е виновен, тъй като не е подписал нито един от договорите, които е бил принуждаван да подписва.

Кой е Кирил Гератлиев

Кирил Гератлиев беше назначен за шеф на оперативната програма през лятото на 2017 г. в момент, когато плащанията по нея бяха спрени от страна на Европейската комисия заради констатирани нарушения.

Кирил Гератлиев е тясно свързан с управлението на европейски фондове и програми, но биографията му не е еднозначна. Преди да отиде в Министерството на образованието, той беше член на борда на директорите "София тех парк" от лятото на 2016 г. до пролетта на 2017 г. Той е едно от спорните назначения на бившия министър на икономиката Божидар Лукарски. По негово време стана една от скандалните сделки, от които държавното дружество беше ощетено с 4 млн. лв. С идването на служебния министър на икономиката Теодор Седларски ръководството на техпарка беше сменено.

Преди "София Тех Парк" Кирил Гератлиев е бил директор на свързано с депутата от ДПС Делян Пеевски тържище край Пазарджик в продължение на близо 3 години. През 2015 г. дружество, на което той е собственик, откупува мажоритарния дял в тържището. Цената на сделката тогава не е оповестена, но се появяват съмнения откъде дългогодишен държавен чиновник притежава средствата да закупи тържище, писа "Капитал". Самият Гератлиев отрича да познава или да се е виждал с Пеевски.

Преди да влезе в търговията на едро, Кирил Гератлиев заемаше различни длъжности в Министерството на регионално развитие. Той работеше по предприсъединителна програма ФАР и беше в екипа ѝ, когато ЕС спря финансирането по програмата. След това за кратко пое управлението на оперативна програма "Конкурентоспособност" (2012 - 2013 г.), назначен от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев (ГЕРБ). Кирил Гератлиев бе освободен от поста от служебното правителство на Марин Райков.
През 2015 г. Сметната палата публикува доклад, в който констатира множество нарушения в управлението на тази европрограма в периода 2007 - 2012 г. Той посочва поименно ръководителите, които са отговорни за недостатъците в този период и името на Кирил Гератлиев е сред тях. Основните проблеми, отбелязани в доклада, са подборът на оценителни комисии и критериите при избора на проекти.

Споделяне

Още по темата

Още от България