Информационната система на митниците все още е уязвима

Информационната система на митниците все още е уязвима

Докладът на ДАНС за пробив в митническата информационна система БАЦИС ще бъде разсекретен, съобщи финансовият министър Владислав Горанов в неделя по повод нападките от БСП, че властите не са предприели нищо и по този начин допускат неплащане на акцизи, ДДС и мита.

Горанов, който ще бъде изслушан в понеделник от две парламентарни комисии, енергично отрече твърденията на БСП, че в доклада има заключения за изгубени стотици милиони от акциз на горива. Документът съдържал само предупреждения за потенциални рискове, а освен това крайният резултат от действията на властта се изразявал в милиарди повече приходи в хазната и увеличение на събираемостта.

В доказателство на думите му пресцентърът на ГЕРБ разпространи копие на документа. Освен това бе публикувана и докладна записка на финансовия министър до премиера Бойко Борисов от 3 януари тази година. От нея е видно, че Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) все още не разполага с цялостна система за защита от зловреден код и пробиви, но това се очаква да стане до април т.г.

След хакерски атаки към ключовата за приходните администрации ИТ система през 2016 г. по сигнал на държавните органи е възложен доклад на ДАНС, който констатира слабости, които позволяват източване на ДДС и ощетяват сериозно държавните приходи. Шефът на Агенция "Митници" Георги Костов докладва през ноември м.г. пред депутатите, че тези слабости са били преодолени още през 2016 г.

От докладната на Горанов обаче става ясно, че все още не е преодоляна една от общо деветте установени слабости, а именно възможността "за използване на един и същ административен привилегирован потребител с най-високи права и една и съща слаба парола за осъществяване на отдалечен достъп до интегриращо комуникационно устройство за наблюдение и контрол".

Финансовият министър докладва на премиера, че направените препоръки са приложени за едва 47 от общо 340 устройства, тъй като тази мярка изисквала допълнителни разходи от икономическите оператори. Именно тези данни изнесе БСП в подкрепа на твърдението си, че властите не са предприели нищо.

Горанов пише до премиера, че в момента се изпълнявала последната част от мерките, които включвала нов интерфейс за връзката между измервателните уреди в данъчните складове и системата на митниците.

В заключение Горанов посочва, че с предприетите мерки се пресича възможността служители на митниците да използват чужди устройства в системата и по този начин да компрометират или манипулират данните в нея. Елиминирали се и опитите външни лица да проникват в БАЦИС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес