ДАНС разсейва скандала с търсене на "къртица" в ГДБОП

Информационни димки замъглиха случая "Бисеров"

Йовчев играе пълен пас, Местан пита откога са офшорките, а Цветанов изведнъж се оказа осведомен

Владимир Писанчев

Започналото разследване срещу Христо Бисеров за пране на пари и данъчни престъпления потъна в гъста мъгла от информационни димки и недомлъвки, като и политиците, и институциите сякаш дават от всичко от себе си, за да изглеждат максимално неадекватни, само и само да не излезе наяве истината по случая.

Политическите сблъсъци по темата се отплеснаха в посока имало ли е изтичане на информация от ДАНС и кой точно е предупредил разследвания Бисеров и началника му Ахмед Доган, в резултат на което Бисеров си подаде оставката от всички постове четири дни преди прокуратурата да обяви, че започва разследването срещу него и доведения му син.

Освен с този въпрос, шефът на ДАНС Владимир Писанчев и вътрешният министър и силов вицепремиер Цветлин Йовчев се заеха с опровергаване на плъзнали слухове, че разправата с Бисеров е заради "Южен поток", и че има връзка между уволнението на директора на "Булгаргаз" Димитър Гогов и разследването срещу високопоставения политик от ДПС.

Шефът на ДАНС прехвърли отговорността за теча към ГДБОП

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев коментира като абсурдна и информацията, че генерал от агенцията е посетил Ахмед Доган, за да го информира за разследването срещу Бисеров. "В ДАНС няма генерали", отвърна той.

След като бе очевидно, че от спецслужбите е изтекла информация към разследвания и други политици, Писанчев съобщи в петък, че в момента това се проверява. Той обаче побърза да защити агенцията, намеквайки, че течът най-вероятно е станал чрез служители на бившата ГДБОП, която беше в МВР, но отскоро се вля в ДАНС. Така Писанчев, който преди ден твърдеше, че разработката срещу Бисеров е отскоро, неволно призна, че тя е стара, поне от времето, когато ГДБОП бе фаворизираната служба на Цветан Цветанов в МВР.

Сянката на разработката "Лиани"

"Детайлна информация за събирането и изразходването на пари в "черната каса" на ДПС беше събрана в разработката "Лиани". Реализацията на тази разработка беше издънена от Румен Петков по "коалиционни съображения". Впоследствие Борисов и машата му Цветанов, вместо да разбият ДПС с тази информация, те я използваха, за да изнудват Доган и да си осигурят четиригодишен медиен комфорт. Сега отстраняването на Бисеров е продължение на това изнудване и прелюдия за следващи сделки между Борисов и Доган. А ролята на прокурора и ДАНС е на второстепенни герои в този провинциален театър. Блажени са заблудените", написа в профила си във Фейсбук ексшефът на Национална служба сигурност (НСС) Атанас Атанасов, напомняйки за цялата сага около разработката, която така и не доведе до съдебно дело.

Още

"По-скоро е имало материали в една новоприсъединена служба към ДАНС отпреди една година... Ще видим какво е направено там. Затова правим проверката. Ние проверяваме какво е направено преди това, да видим какво има, какво е било направено и ако е било направено - защо не е уведомено, но мога да ви уверя, че в момента, в който ние сме получили сигнала и сме го отработили, веднага сме го дали в прокуратурата", обясни Писанчев, който оглави агенцията през юни след като парламентът отмени първоначалния си избор на Делян Пеевски.

Писанчев има основания да се притеснява за поста си, тъй като лидерът на съуправляващата партия ДПС Лютви Местан в четвъртък бе крайно недоволен от това, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи преди прокуратурата, че Бисеров е изнасял пари от една държава в друга. Местан се поинтересува откъде зам.-председателят на ГЕРБ разполага с такава класифицирана информация, която не била достъпна нито за него, нито за почетния председател Доган.

ГЕРБ обаче контраатакуваха с три въпроса "кой": кой докладва на Доган операцията срещу Бисеров; кой предупреди висшето ръководство на ДПС да се отърве от него, преди да му бъде поискан имунитетът; кой изнесе информацията от службите и я занесе в сараите.

Междувременно нито шефът на ДАНС, нито бившият вътрешен министър и настоящ опозиционен депутат Цветанов коментираха дали данните за финансовите операции на Бисеров имат нещо общо с добилата скандална известност по времето на Тройната коалиция разработка "Лиани". Бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов от години твърди, че в тази разработка има информация за финансирането на ДПС от т.нар. "черни каси".

Макар Лютви Местан настоятелно да се опитва да убеди обществеността, че действията на Христо Бисеров касаят само неговата персона и нямат нищо общо с политиката на ДПС, е трудно да се предположи, че зад прането на пари и преводите на стотици хиляди по сметки в Швейцария и Сейшелите стоят само лични финанси на семейство Бисерови. Едва ли някой вярва, че парите, обект на изпиране, не са свързани с някаква по-сериозна престъпна смеха, в която участват други лица, структури и държавни институции.

Цветанов – единственият осведомен

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов многократно заяви, че ръководството на ДПС е получило изпреварваща информация от службите за сигнала срещу Бисеров. Цветанов обаче също предпочете да не коментира какво се е случило по негово време с материалите на разследващите по линия на източниците на финансиране на ДПС.

"От действията, които бяха предприети, всеки може да си направи подобен извод. Имаме лично решение, политическа позиция на ДПС, 4 дни преди да бъде информиран главният прокурор. Искам да благодаря на главния прокурор за вчерашната му позиция и за неговата искреност кога е запознат със сигнала за Христо Бисеров. Той е запознат един ден преди вчерашното му участие, а всички действия, които бяха предприети – 4-5 дни имаше политическо решение и лично решение на Христо Бисеров", коментира Цветанов хронологията на събитията (ДПС съобщи за оставката на Бисеров в неделя, Сотир Цацаров съобщи за започнатото разследване в четвъртък, но с уточнението, че е получил сигнала от ДАНС в сряда следобед).

В четвъртък Цветанов бе единственият в парламента, който демонстрира сериозна информираност по детайлите за образуваното дело срещу бившия вече зам.-председател на НС и на ДПС. След острата реакция на Местан, Цветанов бе запитан откога е осведомен по този въпрос, на което лаконично отговори: "От достатъчно време, за да мога да направя подобни изводи". С което даде да се разбере, че макар по негово време МВР да запази пълно мълчание по темата "ДПС", очевидно се е запознал с наличните във ведомствените масиви данни.

Местан държи да се знае, че сметките на Бисеров са отпреди да влезе в ДПС

Отново в опит да убеди публиката, че офшорните преводи на довчерашния зам.-председател на ДПС нямат нищо общо с ДПС, Лютви Местан призова прокуратурата да каже откога са тези сметки. Очакванията са прокуратурата да каже, че преводите датират още от 2000 г., когато Христо Бисеров бе главен секретар на СДС и изгонен от партията след неуспешен опит за вътрешен преврат срещу тогавашния лидер и премиер Иван Костов.

"Ние вече сме в режим на "необходимо е да се знае", когато публичният интерес надделява над класифицираността на информацията. Не можем да се бъркаме в хода на
разследването, но изразяваме силното си очакване екзистенц минимумът информация да стане публична, като поставяме акцент върху отговора на въпроса – откога са тези сметки", призова Местан пред репортери в петък.

"Ако тези сметки са от периода, преди Бисеров да е станал член на ДПС, и най-злонамерените опоненти на ДПС не биха могли да държат отговорна една партия, при положение, че засегнатото лице през този период не е било неин член", поясни за всеки случай той.

Местан положи усилия за отклоняване на скандала "Бисеров и корупцията в ДПС" към темата за евентуалния теч на информация в ДАНС, влизайки в обичайния си режим на обвинения към ГЕРБ.

"Скандален, скандален, недостоен опит за дискредитиране на един държавен орган – ДАНС. Ако някой се чувства дискомфортно, защото е осъзнал вчерашния си гаф, че е показал познания, каквито не трябва да има, защото става ясно, че материалите по това дело са класифицирани и ние нямаме достъп до тези материали. Ако някой, който обаче изпревари с експониране медийно на свои познания по класифицирана информация, изпреварвайки главния прокурор, се чувства дискомфортно, да не се опитва да прехвърля отговорността за това върху други държавни институции и върху ръководството на ДПС", заяви Местан, като отново не допусна възможност Цветанов да е бил информиран много по-рано по темата – докато бе вицепремиер в обслужвания от медиите на Делян Пеевски кабинет на Бойко Борисов.

Йовчев и Лазаров нищо не знаят и не се интересуват

По въпроса за теча на информация засега в най-неудобна позиция е вътрешният министър Йовчев. В тази ситуация той отпрати топката в полето на предшественика си Цветанов и го призова, ако има някакви конкретни данни за теч на информация към ДПС, да ги предостави на разследващите. Ясно е, че Цветанов няма да предостави такива данни, защото или би трябвало да си изгърми сегашни източници в МВР или да признае за разследване срещу Бисеров по негово време, което по неизвестни причини не е стигнало до прокуратурата и до образуване на дело.

Силовият вицепремиер отново демонстрира, че играе пълен пас по скандала "Бисеров", давайки да се разбере, че МВР няма никакъв ангажимент и роля в разследването. В отговор на въпрос дали подчинените му имат информация къде се намира в момента Бисеров, той заяви, че това не е работа на МВР, тъй като придвижването на бившия депутат не е ограничено.

В четвъртък сутринта главният прокурор и вътрешният министър изпаднаха в абсурдна ситуация, след като първият обяви по една телевизия, че срещу Бисеров има проверка, свързана с класифицирана информация от ДАНС, а вторият заяви пред друга телевизия, че няма информация ДАНС да са проверявали Бисеров.

В петък Йовчев повтори, че не е имал достъп до никаква информация, свързана с Бисеров, след което се впусна в общи приказки:"Мисля, че в случая ДАНС са си свършили точно работата по закон – в момента, в който са получили сигнал, са го представили по компетентност на главния прокурор. Те са длъжни да направят това и нищо друго извън това не е било необходимо да бъде правено... Нека детайлите да ги оставим. Оттук нататък единствено наблюдаващият прокурор може да разреши такъв проблем и колко може да се уведоми".

Също толкова "конкретен" бе Йовчев и в отговор на въпроса дали Бисеров е напуснал страната: "МВР може да се интересува само в случаите, в които примерно има наложени ограничителни мерки за някои лица да я напускат. При всички положения съм убеден в това, че това, което е трябвало да бъде направено от прокуратурата, е направено. Главният прокурор и неговият екип си вършат работата, както трябва и съм убеден, че това, което трябва да бъде направено, ще бъде извършено".

След като някои слухове свързаха неочакваната оставка на Бисеров с негова среща с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров миналата седмица, последният отново обясни в петък, че ходил в зам.-председателския му кабинет в парламента заради закона за промените в МВР, а не в лично качество.

Запитан дали е подозирал, че Бисеров е разследван за пране на пари, Лазаров, който е бивш ръководен служител в ДАНС, отговори като министъра си: "Аз не мога да знам ДАНС кого проверява".

Един от малкото въпроси, на които шефът на ДАНС имаше категоричен отговор, бе дали разследването срещу Бисеров е свързано с проекта "Южен поток", каквато теза изказа преди два дни бившият член на ДПС Корман Исмаилов. Според съобщението на ДАНС Бисеров се разследва само за финансови и данъчни престъпления.

"Разследването срещу Христо Бисеров няма връзка с "Южен поток". Категорично! Поне в информацията, която има при нас, няма връзка между Бисеров и "Южен поток"", каза Владимир Писанчев. Той потвърди, че по случая е имало материали в служба на ДАНС. "Ще видим какво е направено там, след като приключи проверката, разследването", каза Писанчев. На въпрос проверява ли се дали служители на ГДБОП или на националното следствие са работили по тази тема, той отговори: "Това е направено, и в момента се проверява защо не е обявено. В момента се разследва дали е направено нещо по тази тема, и ако е направено, защо не е обявено. Веднага щом сме получили сигнала, сме започнали да работим по него".

Още по темата
Още от България