"Информационно обслужване" и "Техноекспортстрой" ще се продават

Правителството реши във вторник да извади дружествата "Техноекспортстрой" ЕАД и "Информационно обслужване" АД от забранителния списък за приватизация. Одобрените от кабинета промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол предвиждат още да могат да бъдат продадени "Водоснабдяване и канализация" ООД, Кюстендил; "Картография" ЕООД , "ЦЕСИ Инвест" ЕООД, "Държавна лаборатория - Българска роза" ЕООД, "ВМТ Орбита" АД.

В забранителния списък ще се включат "Кюстендилска вода" ЕООД, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, Пазарджик, "Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" ЕАД и "Специализирана болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина" ЕАД.

Съобщенията, че се готви продажбата на “Информационно обслужване“ се появиха в края на август, а за приватизацията на "Техноекспортстрой" се говори още от началото на мандата на ГЕРБ.

"Информационно обслужване" е познато на обществеността покрай преброяването на гласовете по време на национални избори. То стана обект на съмнения за източване на средства, свързани с бивши членове на ръководството, в което влизаха и съветници на предишния премиер Сергей Станишев.

В действителност дейността на "Информационно обслужване" е доста по-широка и е свързана с националната сигурност на страната.

Фирмата поддържа информационните системи на почти всички държавни ведомства. То се грижи и за комуникационните връзки за обмен на информация от митническите учреждения през системата БИМИС, от звената на Националната агенция за приходите. Поддържа и системите с личните данни на българските граждани ЕСГРАОН, осъществява контрола върху изпълнението на европроектите и изразходването на евросредствата ИСУН, както и справочната база данни ДЕЛФИ.

Дружеството работи и с окръжните съдилища по издаване на различни видове удостоверения.

Дружеството разполага със собствени имоти - бившите изчислителни центрове в 28-те областни града, разположени на атрактивни места. Именно тях част от ръководството на дружеството смяташе да продава, но срещна съпротивата на други членове на управата заради неподходящия момент с отрицателните тенденции на имотния пазар. Затова и на 21 септември т.г. акционерите се събират, за да освободят от длъжност досегашния член на борда бившия депутат от ДСБ ген. Атанас Атанасов, представителите на финансовото ведомство Добрин Пинджуров и Петко Сотиров. Постовете си вероятно ще запазят сегашният изпълнителен директор Чавдар Тодоров и членът Бисер Боев.

"Техноекспортстрой" участваше в проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис" и държеше концесиите за нефт и газ зад граница. Фирмата е един от основните посредници за изпращане на квалифицирани работници в чужбина.

Правителството възнамерява да продаде и туристическото дружество “ВМТ Орбита” АД и “Държавна лаборатория Българска роза” ЕООД.

ВМТ “Орбита“ бе сложена в забранителния списък през 2007 г., след неуспешни опити през 2001 г. и 2004 г. на Агенцията за приватизация да я продаде както изцяло, така и на обособени части.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?