"Информационно обслужване" предупреди ЦИК, че няма да обработи вота в срок

Сред пречките са пандемията, многото кандидати и машинното гласуване

"Информационно обслужване" предупреди ЦИК, че няма да обработи вота в срок

Държавната фирма "Информационно обслужване" е предупредила с писмо ЦИК, че ѝ е необходимо повече време, от заложеното по закон, за компютърна обработка на протоколите за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Сред причините за исканата отсрочка са пандемията, която изисква подвижни избирателни секции за карантинираните, бумът на желаещи да станат депутати и значителното нарастване на секциите, предлагащи машинно гласуване. Писмото е получено в понеделник в ЦИК потвърди пред Mediapool говорителят Димитър Димитров и посочи, че все още не е разгледано. Тревогата на държавната фирма идва, въпреки че удвоила екипите си в 14-те изчислителни центрове към Районните избирателни комисии (РИК). От пресцентъра на "Информационно обслужване" посочиха, че не са изпращали информация до медиите по казуса.

Новите секции в чужбина и машинното гласуване искат повече време

Една от причините, поради която държавната фирма иска по-големи срокове, е пандемията. Заради високия брой на карантинирани избиратели се очаква създаването на голям брой подвижни избирателни комисии към всяка районна избирателна комисия (РИК). Наред с това за предстоящите избори имало и най-голям брой създадени секции за гласуване извън страната.

Машинното гласуване се оказва друга пречка за спазване на сроковете. То за първи път ще бъде проведено в над 2/3 от образуваните секции в страната. Реално, 9200 секции от общо около 11 000 трябва да предлагат опциите за машинно гласуване. Изисква се те да бъдат поставени във всички секции, които имат над 300 избиратели. За първи път у нас на изминалите избори за евродепутати бяха използвани 3000 машини. https://www.mediapool.bg/softuer-nyama-da-dopuska-posledovatelno-glasuvane-s-edna-i-sashta-smart-karta-na-izborite-news318530.html

А наред с това партиите и коалициите от партии, регистрирани за участие в изборите, са увеличени с 50% спрямо 2017 г. Конкретният брой е 30 за предстоящите избори спрямо 20 през 2017 г.

48% повече кандидати за депутати

Друга пречка за искане на по-дълъг срок се оказва и факта, че кандидатите за народни представители, регистрирани през 2021 г. - 6989, са с 48% повече от регистрираните през 2017 г. (4718).

"Текущата структура на СИК-протоколите образец ХМ изисква въвеждане на данните от гласуването с бюлетини, данните от гласуването на машина и отделно тяхното сумиране за всяка една клетка в разпределението на действителните гласове и при предпочитанията (преференциите). Това, освен че увеличава обема на обработваните данни с 200%, предполага и множество възможности за допускане на технически грешки от страна на СИК и съответно множество итерации (повторения) при изчистването на тези несъответствия", добавят от държавната фирма, цитирани от "24 часа".

Посочва се, че и броят страници на СИК протоколите, които трябва да бъдат сканирани, е от 14 страници А4 до 20 в РИК с най-голям брой мандати.

От "Информационно обслужване" са изчислили, че обемът на числата, които трябва да бъдат обработени в съответните РИК, се е увеличил до 400% в сравнение с предишните парламентарни избори.

Общият брой на числата, които предстоят да бъдат въведени в изчислителните пунктове (ИП) към РИК, е 10 376 245, като това е обемът при положение, че не се допуска нито една техническа грешка от нито една СИК или оператор.

"Това ще отнеме приблизително между 14 и 51 часа за различните РИК с увеличения състав на нашите екипи, като в това не е включено времето за отстраняване на техническите грешки в протоколите на СИК, неравномерното пристигане на комисиите, разпечатването на различните приемо-предавателни разписки и документи, сканирането на СИК протоколите и останалите дейности, изпълнявани в ИП към РИК. С оглед гарантирането на точността на въвеждане сме планирали удвояване на изпълнителските екипи в 14 ИП към РИК, където предвиждаме работа на смени", добавят още от държавната фирма..

За изчислителния пункт към ЦИК, където за целите на контрола и отстраняването на несъответствията повторно се въвеждат всички данни, времето при 70 оператора е над 164 часа (близо 7 денонощия), и то при пълна заетост на операторите, изискващо достатъчен брой налични протоколи на СИК за обработка (респективно пристигнали в ИП към ЦИК районни избирателни комисии).

Ако операторите бъдат увеличени до 100 (подобно на предходни избори и което е максимално възможното предвид наличните помещения), времето за повторно въвеждане при пълна заетост ще бъде в рамките на 115 часа (близо 5 денонощия), пишат от дружеството.

Предвид големия обем на данните и контролите, които обхващат всички числа, то очаква и сериозно увеличение на протоколите, които ще се нуждаят от анализ на несъответствията от страна на ЦИК и съответно отразяване в актуализираната база данни.

"Предвид горното Ви информираме, че заложените времена за компютърна обработка на изборните резултати ще бъдат практически неизпълними както в ИП към РИК, така и в ИП към ЦИК, въпреки предприетите допълнителни мерки за оптимизация на процесите и значителното разширение на експертния и технически ресурс, който ще бъде осигурен от наша страна. Изброените по-горе обстоятелства са извън контрола и компетенциите на "Информационно обслужване" АД като изпълнител на компютърната обработка", пише още в писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?