Без търг и конкурс:

“Информационно обслужване” се готви за системен интегратор на е-правителството

Печелившата компания докарана до загуба от предишното ръководство

“Информационно обслужване” се готви за системен интегратор на е-правителството

Правителството се готви да даде без търг и конкурс на държавната компания “Информационно обслужване” да стане единен системен интегратор на ИТ инфраструктурата в администрацията. Това е единственият начин да се ускори старта на е-правителство. Идеята е била дискутирана по време на заседание на Съвета за електронно управление, който се председателства от премиера Бойко Борисов. Окончателно решение обаче все още не е взето, но се върви в тази посока, разказаха за Mediapool запознати с идеята.

За да се ускори процесът, зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов ще оглави директорският борд на държавната компания “Информационно обслужване”. Очаква се това да стане по време на годишното общо събрание на компанията на 28 юни, макар че такава точка в дневния ред няма. Финансовият министър Симеон Дянков, който е принципал на държавното дружество, вече обяви, че Борисов ще влезе в борда на директорите.

В момента “Информационно обслужване” е най-големият администратор на данни в държавата. Държавното дружество поддържа системите на данъчните, митниците, ЕСГРАОН, търговския регистър, системата за управление на еврофондовоте ИСУН, местните данъци и такси на общините.

Бихме се радвали, ако бъдем избрани за единен системен интегратор и имаме амбицията да се справим с поставената задача”, каза Александър Томов, изпълнителен директор на “Информационно обслужване”. Той пое поста в края на февруари след като чак от втория опит министър Дянков успя да изкара от директорския борд предишния изпълнителен директор Чавдар Тодоров и съученика си Бисер Боев.

Предишното ръководство не се освобождава от отговорност

Предишният директорски борд Чавдар Тодоров, Бисер Боев и Иван Кондов да не бъдат освободени от отговорност за дейността им през 2011 г. ,предлага новият изпълнителен директор Александър Колев да вземе общото събрание на 28 юни.

Според него “твърде много години една добра компания не се е управлявала професионално”. За последните три години финансовите резултати на компанията падат драстично, а рентабилността ѝ стига до 1%.

За 2009 г. “Информационно обслужване” има приходи от 34.5 млн. лв. и печалба преди данъци от 4.8 млн. лв. За 2011 г. резултатите са 19.9 млн. лв. приходи и 181 хил. лв. печалба преди данъци.

За първото полугодие на 2012 г. е било планирано компанията да бъде на загуба от 500 хил. лв., но целта ни е да я изведем на печалба, посочи Колев.

Според него причина за влошеното финансово състояние са множеството загубени проекти и недоброто управление на компанията през последните години.

Чавдар Тодоров и Бисер Боев отказаха коментар.

Компанията ще се бори да си върне загубените пазарни позиции

Целта на новото ръководство е да си върне загубените пазарни позиции и да направи компанията ефективна и прозрачна, каквато не е била никаква досега, каза Александър Колев.

В момента пазарният дял на “Информационно обслужване” е 4%, като държи една пета от пазара на е-подписи, каза Диана Йовчева, финансов директор на “Информационно обслужване”.

За периода януари – април 2012 г. постигнахме ръст на приходите от 3% при ръст на разходите от 2% спрямо същия период на 2011 г., отчете Александър Колев. По думите му ефективността на труда (приход на един служител) бележи ръст от 14% за първите четири месеца на годината след спад от 14% през 2010 г. и 19% през 2011 г.

Информационно обслужване” очаква и резултатите от десетте търга на правителство, общини и съдебна власт, в които участва. По-големите от тях са на Министерството на финансите за над 30 млн. лв. за поддържане на системите на данъчните и митниците, както и за 15 млн. лв. за е-управление на Министерството на транспорта.

Около 40% от приходите на “Информационно обслужване” идват от държавни структури, а останалото е от частни клиенти, посочи Диана Йовчева.

Дрийм тим” от топ мениджъри

 

За първи път в “Информационно обслужване” влизат топ мениджъри, доказали се на високи позиции в големи международни компании. Досега държавната фирма беше управлявана от кадри, назначавани с партийни протекции и дълги години беше нещо като “черната кутия” на властта. За раздаваните бонуси пък се носят легенди, като премиерът Бойко Борисов при встъпването си в длъжност през 2009 г. като премиер разкри, че един от бившите членове на управата Азер Меликов е получавал средно по 12 хил. лв. месечно.

 

Новият изпълнителен директор Александър Колев идва в “Информационно обслужване” от директорския борд на Blizoo, като преди това е работил в “Хюлет Пакард” и KPMG България.

 

Мирослав Младенов е назначен за директор “Технологии” и идва от “Мобилтел”, където е отговарял за стратегическите проекти на оператора и е участвал в сделката по закупуването на “Спектър нет” и “Мегалан”.

 

Никола Буров става директор на “Продукти и продажби” в “Информационно обслужване”. Преди това е работил за “Сиско” и “Ериксон”.

 

От предишното ръководство поста си запазва само финансовият директор на компанията Диана Йовчева.

 

Александър Колев отказа да съобщи срещу какви финансови условия е привлякъл топ мениджъри от частния сектор. Той посочи единствено, че в “Информационно обслужване” работят към момента 630 души като средната заплата е 1200 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес