Михаил Константинов отново се върна начело на новия борд

"Информационно обслужване" смъкна двойно цената на електронния подпис

В съвета на директорите влязоха шефове на районни и секционни избирателни комисии

Вицепремиерът Румяна Бъчварова първа си купи от поевтинелите е-подписи сн.БГНЕС

Новото ръководство на "Информационно обслужване" смъкна цената на електронния подпис (е-подпис) за граждани двойно и той вече струва 12 лв., колкото "един билет за градски транспорт месечно". Това съобщи Валери Борисов, заместник-министър на транспорта и зам.-председател на директорския борд на държавната фирма.

 

Новата ценова политика на държавното дружество е в унисосон с намеренията на правителството за въвеждане на е-управление и по-голяма достъпност до над 120 разработени е-услуги, посочи Борисов.

 

Първият е-подпис по новите тарифи взе вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.

 

Цени и услуги

 

Цената на е-подпис за една година е 12 лв., но за да може да се ползва трябва да бъде купен четец и карта. Така целият комплект излиза 36 лв. на гражданите. Има възможност да се купи и е-подпис за три години на цена от 32.40 лв.

 

За фирмите намалението само за е-подпис е 15%, а за целия комплект – с 40%, посочи Борисов. Комплектът е-подпис с карточетящо устройство за една година е 72 лв., а само е-подпис за три години 126 лв.

 

"Информационно обслужване" е предприело стъпката за намаляване на цената на е-подпис, защото високата му цена досега спира използването на разработените от министерства, общини и ведомства е-услуги, посочи Борисов.

 

"Електронните услуги улесняват гражданите при подаване на данъчни декларации, на информация към Търговският регистър, получаване на електронни свидетелства за съдимост, електронно подаване и отчитане на проекти с евро средства, проследяване на документи към деловодните системи на държавната администрация, преглед на здравно досие и други", каза зам.-министърът на транспорта.

 

Близо 400 000 е-подписи са издадени през последните 14 години, като този брой ще се увеличава с предлагането на повече електронни административни услуги.

 

Новото ръководство

 

От началото на годината ръководството на "Информационно обслужване" е изцяло подменено и начело на новия 5-членен директорски борд се е върнал проф. Михаил Константинов. Той беше начело на държавната фирма и по време на първото правителство на ГЕРБ и беше сменен едва след като БСП и ДПС дойдоха на власт.

Зам.-министърът на транспорта, който отговаря за е-управление Валери Борисов отново се връща като зам.-председател на директорския борд, както и Ивайло Филипов като редови член и изпълнителен директор.

Двете нови попълнения в директорския борд са Валентина Недялкова и Юлияна Калчева. Недялкова е председател на Районната избирателна комисия в Ловеч, докато Калчева е била председател на секционна избирателна комисия в 23 многамандатен избирателен район София, показва справка в интернет.

От началото на седмицата новият, стар изпълнителен директор Ивайло Филипов вече е сменил директорите на клоновете на "Информационно обслужване" в Смолян, Перник и Враца по взаимно съгласие, сочи справка в Търговския регистър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?