Инфраструктурата на газовия хъб "Балкан" ще струва 2.8 млрд. лева

Инфраструктурата на газовия хъб "Балкан" ще струва 2.8 млрд. лева

Около 2.8 млрд. лева ще струва изграждането на инфраструктурата за газовия хъб "Балкан" край Варна. Оценката е направена на база на предпроектното проучване за газоразпределителния център. Сумата е коментирана по време на среща в Министерството на икономиката за промяната на енергийната стратегия на страната, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Документът трябва да бъде ревизиран, за да може в него да се включат нови енергийни проекти като хъба "Балкан", които не са били на дневен ред при приемането на стратегията през 2011 г.

За изграждането на хъба ще бъде направена и дъщерна компания на "Булгартрансгаз", която ще оперира борсова платформа за търговия с природен газ.

От енергийното министерство съобщават, че представителите на синдикалните, работодателските организации и енергийни експерти се обединили около това, че промяната на енергийната стратегия е необходима с оглед на променящите се газови потоци в Югоизточна Европа и с цел запазване и развитие на ролята на България като водещ транзитен център на синьо гориво в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?