Инициативата "Спасете златото на Швейцария" безпокои финансовите пазари

"Спасете златото на Швейцария" е обществена инициатива, по която швейцарците ще се произнесат на 30 ноември, изразявайки мнението си за златото на Banque nationale suisse (BNS) и бъдещето на валутните ѝ резерви. В света на финансите тази инициатива предизвиква объркване и силно вълнение, пише в четвъртък агенция Франс прес.

Депозиран от членове на Демократичния съюз на центъра (UDC, популистка десница), този текст цели да се забрани на BNS да продава златните си резерви, да ѝ наложи да държи най-малко 20% от тях в портфейла си в сравнение със сегашните 7%, както и да върне в страната златото, което държи в чужбина - във Великобритания и Канада.

Обмисляйки всички възможни сценарии, финансовите пазари отблизо следят проучванията около този референдум, който предизвика разединение в редиците на Демократичния съюз на
центъра (ДСЦ).

При допитване за наставленията по вота, централният комитет на ДСЦ препоръча с 35 гласа "за" и с 34 гласа "против", текстът да бъде отхвърлен, "за да се запази независимостта на
националната банка". Правителството, всички големи политически формации, както и сдруженията на предприемачите призоваха да се гласува "против".

Плакати, на които може да се види малко прасе касичка в швейцарските цветове, призовават гласоподавателите "да защитят богатството на народа" с положителен вот.

При едно от първите допитване до общественото мнение, направено от института gfs.bern и публикувано на 24 октомври, 44 % от анкетираните са били "за" спрямо 39% с отрицателно мнение и 17% все още без мнение. Следващата седмица сайтът 20minutes, който измерваше пулса на интернетаджиите, посочи, че 38% са "за", 47% "против" и 15% - без мнение.

"Базовият ни сценарий, че текстът ще бъде отхвърлен", каза Даниел Калт, главен икономист и директор по регионалните операции за Швейцария в банката UBS. "Само че, ако текстът не привлече голямо внимание тук, в Швейцария, вероятно хората да вземат решение инстинктивно", допълва той.

Хипотезата за отхвърляне

Миналата седмица златото достигна най-ниската си цена от 2010 година, а това навежда на мисълта, че инвеститорите са заложили на хипотезата за отхвърляне, подчертава Нанет
Хешлер-Фейд'гербе от Credit Suisse.

"Ако "да"-то победи, има опасност цената на златото да реагира силно, защото пазарът не е прогнозирал този резултат", заяви Хешлер-Фейд'гербе.

Според икономистите на Credit Suisse, BNS би могла да бъде принудена да купи близо 1488 тона злато, за да увеличи запасите си до изисквания праг от 20%. Дори да предположим, че ще има преходен период от пет години, то банката ще трябва да купува близо 300 тона годишно или над 10% от световното производство, а това със сигурност би тласнало котировките на жълтия метал нагоре.

BNS би могла при все това да обмисли други варианти: да продаде валутните си резерви или да преразгледа баланса си. Засега полето ѝ за действие остава ограничено, тъй като от
септември 2011 година тя води политика срещу прекомерно високия курс на швейцарския франк - отлична валута убежище - като въведе пределен таван за курса от 1,20 франка за едно евро.

В по-далечна перспектива "инициативата потенциално ограничава обхвата на действие на централната банка", отбелязва Хешлер-Фейд'гербе, която е стратег в Crеdit Suisse. Активите на BNS са инвестирани и тя трябва да може да продаде "по малко от всичко" без да засегне особено един клас активи", допълва експертката.

BNS обаче би била поставена в неудобно положение от факта, че вече не може да продава злато.

Стратезите на Commerzbank подчертават, че тази забрана би засегнала доверието в централната банка. Ако резервите ѝ няма да могат да бъдат продавани при криза, то те вече не биха били резерви в буквалния смисъл на това понятие.

"В такъв случай вече няма да има значение дали те ще бъдат върнати от всички точки по света, или потопени в някое от швейцарските езера", отбелязват те.

Изправена пред тези рискове, BNS положи усилия да обясни на избирателите какви ще бъдат последиците от вота. Президентът на банката Томас Джордан заяви пред в. "Нойе Цюрхер цайтунг", че като се ограничава възможността на действие на BNS в името на защитата на франка, инициативата би била "покана за спекулации".

Той припомни, че Швейцария е страната, която държи най-много злато на човек от населението в света и съотношението му е три пъти по-голямо, отколкото в Германия и четири пъти в сравнение със САЩ.

По БТА

Споделяне

Още от Свят