Инициативата "Три морета" ще финансира български проекти с 50 до 250 млн. eвролв.

Инициативата "Три морета" ще финансира български проекти с 50 до 250 млн. eвролв.

Българския бизнес ще има още един инструмент за дългосрочни инвестиции в сферата на енергийната, транспортната и дигиталната инфраструктура. Инициативата "Три морета" (3SIIF) ще предоставя между 50 и 250 млн. евро за български проекти, както и да съфинансира бенефициенти на оперативните европейски програми, стана ясно при среща на инвестиционния съветник на фонда, в който са събрани 1.2 млрд. евро, Amber Fund Management Limited с представители на българския бизнес.

В събитието са участвали над 90 участника от водещите работодателски организации у нас, съобщиха от Българската банка за развитие (ББР), организатор на срещата.

Тя е първата в рамките на българското председателство от президента Румен Радев на инициативата през 2021 г. На нея е била очертана инвестиционната философия и фокусът на инвестиционния фонд. Ще се търсят инвестиционни активи и проекти с потенциал за търговска възвращаемост и устойчиви дългосрочни приходи от дейността. Целеви инвестиции ще бъдат проекти за прехода към въглеродно-неутрална икономика.

Фондът към Инициативата "Три морета" (ИТМ) може да инвестира дялов капитал както в публични, така и в частни и публично-частни проекти от региона, отговарящи на приоритетните сфери на подкрепа. Досега е обявявано, че проектът за разширение на газохранилището "Чирен", който надхвърля 500 млн. лв., ще кандидатства за финансиране.

В инициативата участват Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Всяка от тях участва с финансиране във фонда. Българска банка за развитие е инвеститор с ангажимент в размер на 20 млн. евро във фонда. Общият размер на фонда се очаква да е между 3 и 5 млрд. евро. Профилът на потенциалните инвеститори включва институции и банки за развитие от региона, многостранни финансови институции и др.

Фондът към ИТМ е структуриран съгласно най-добрите практики в сферата на инвестициите, a подборът на проекти се извършва от фонд-мениджър, който полза услугите на ексклузивен инвестиционен съветник – Amber Fund Management Limited. Селекцията на проектите ще се извършва на изцяло пазарен принцип, като фонд-мениджърът и инвестиционният съветник могат да се възползват от местните познания на акционери като ББР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?