Инициативен комитет издига кандидатурата на Беронов в четвъртък

Инициативен комитет ще издигне официално в четвъртък кандидатурата за президент на председателя на Конституционния съд Неделчо Беронов. Това съобщи на пресконференция във вторник зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

Решението е било взето на заседание на контактната група на десните партии, подкрепящи Беронов - СДС, ДСБ, ДП и Земеделския народен съюз на Стефан Личев.

Поради отпускарския период формалното полагане на нотариално заверени подписи ще продължи и след четвъртък, каза Михайлова.

Тя не пожела да коментира името на кандидата за вицепрезидент с думите, че все още текат преговори и става въпрос за непартиен кандидат. Според предварителни информации това ще бъде Юлияна Николова, изпълнителен директор на Европейския институт, бивш зам.-министър на промишлеността в кабинета на ОДС.

При обявяването на кандидатурата на Беронов в четвъртък той сам ще съобщи името на вицето си.

По повод изявлението на лидера на ССД Стефан Софиянски, че партията му отказва подкрепа за Беронов, въпреки че по-рано даде такава, Михайлова обясни, че непостоянството на Софиянски не е изненада за никого. Спомняте си, че именно ССД предложи номинацията да се издигне от инициативен граждански съвет, сега пък Софиянски критикува точно този формат, заяви Михайлова.

Според проучване на НЦИОМ, без да е много познат сред широките слоеве на гражданството, Неделчо Беронов печели 10% подкрепа като кандидат на десните сили. Според нея това обслужва БСП и Георги Първанов. Личността на Беронов получава още по-голяма подкрепа, което говори за потенциал на една добра кандидатска кампания.

Споделяне

Още от България