Инициативен комитет от юристи предлага Димитър Гочев за омбудсман

Инициативен комитет за издигане кандидатурата на съдия Димитър Гочев за омбудсман на България е учреден по предложение на Съюза на юристите в България. Страната ни все още няма обществен защитник заради опита на управляващите да прокарат кандидатурата на социолога проф. Петър-Емил Митев. Парламентът обаче не подкрепи кандидата и при двата опита на НДСВ и ДПС да го наложат без да са постигнали политическо съгласие между партиите в парламента и да са получили подкрепата на неправителствения сектор.

"Убедени сме, че начело на тази институция трябва да бъде изявен юрист, администратор и общественик, с практика и доказани качества в областта на правата на човека, правораздаването и решаването на проблемите чрез посредничество", се казва в съобщението на Съюза на юристите и се посочва, че съдия Димитър Гочев е много подходяща кандидатура за този пост.

Според инициаторите националният омбудсман трябва да бъде избран, не по политически критерии и съображения, а според доказаните професионални качества и опит на кандидата.

Димитър Гочев е заместник - председател на СЮБ, бивш конституционен съдия, заместник- председател на Върховния съд и съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, действащ съдия в Постоянния арбитражен съд в Хага, се казва още в съобщението, цитирано от БТА.

Инициативата е подкрепена от правните неправителствени организации - Национално сдружение на българските прокурори, Камара на следователите, Нотариална камара на Република България, Национален съюз на юрисконсултите, Правна инициатива за обучение и развитие (ПИОР), Сдружение правна култура, Правна квалификация и социална дейност, Български дискусионен форум и Дружество Европейско право, от правозащитните неправителствени организации - Институт за принципите на правото, Междуетническа инициатива и права на човека и Асоциация за европейско право.

За това Гочев да е омбудсман са също правните учебни заведения и издателства - ЮФ на УНСС, ПИФ при ЮЗУ "Н. Рилски" - Благоевград, ИК "Сиела", ИК "Фенея", "Апис" ООД, юристи, правозащитници и граждани.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: