За да направи предложението на президента задължително за властите

Инициативен комитет стартира подписка за изборен референдум

Бойко Борисов подкрепи изцяло - обещава и подписи, и финансиране

Инициативен комитет стартира подписка за изборен референдум

Инициативният комитет от преподаватели в Софийския университет, ангажирани с протеста, започва събирането на подписи за референдум за изборните правила, предложен от президента. Това съобщи в четвъртък проф. Георги Близнашки, един от учредителите на 15-членния комитет. Целта е до края на месеца да бъдат събрани минимум 500 хиляди гласа, което да направи допитването задължително и да бъде възможно европейските избори да се произведат заедно с националния референдум, каза той пред журналисти в парламента.

Комитетът започва преговори с ГЕРБ и Реформаторския блок, които предварително изразиха готовност да подкрепят инициативата.

Срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов беше в четвъртък, след което той увери, че само неговата партия ще събере 500 хил. подписа. В петък представителите на комитета ще разговарят с Реформаторския блок.

"Имаме срок от три месеца, но се надявам още до края на месеца да съберем необходимите подписи, за да се проведе референдум за гласуването по въпросите, поставени от президента", заяви бившият депутат от БСП Георги Близнашки, който е горещ поддръжник на започналите миналото лято антиправителствени протести.

Предложението на президента Росен Плевнелиев е да се организира референдум за задължително, мажоритарно и електронно гласуване, като той да се проведе заедно с евроизборите на 25 май. За да се случи това, обаче, е необходимо решение на парламента, който не е задължен по закон да отговори в определен срок. Управляващите партии БСП, ДПС и "Атака" разкритикуваха инициативата, защото според тях обслужва ГЕРБ, но засега не са обявили ще насрочат ли референдум. Източници от мнозинството казаха пред Mediapool, че ще се опитат да протакат и да направят невъзможно едновременно провеждане на референдума и изборите за Европейски парламент. Антон Кутев от БСП каза преди ден, че имало вариант да подкрепят допитването, след като редактират въпросите.

Проф. Близнашки коментира, че от начина, по който президентът е формулирал въпросите, става ясно, че решението от референдума, ако такъв се проведе, няма да е окончателно, а ще започне сериозният разговор за избирателната система.

”Замисълът ни е да направим референдума задължителен, като съберем 500 000 подписа. Има гражданска енергия, която ще намери своя канализиран израз...Не смятаме, че сега трябва да се променят въпросите. Впоследствие могат да се търсят политически решения. Ако съумеем да го направим в кратки срокове, ще може референдумът да бъде произведен заедно с европейските избори. Наясно сме, че управляващите имат ресурс да отлагат. Но това ще бъде в тяхна вреда. Ние искаме само да бъде чут гласът на българските граждани, каза проф. Близнашки пред БНР.

”Целта е да стане ясно, че тези искания на президента имат широка подкрепа в обществото”, заяви още той.

Властта трябва от време на време да се връща оттам, откъдето извира - народа, коментира проф. Калин Янакиев.

Георги Близнашки потвърди, че ядрото на инициативния комитет в момента се състои от хора, които са ангажирани с протеста. В инициативния комитет влизат проф. Калин Янакиев, проф. Александър Кьосев, проф. Милена Стефанова, доц. Светла Божилова, Виктор Стоянов, Христо Христев, както и общественици като Саша Безуханова, дисидентът Алфред Фосколо, Юлия Берберян, Христо Мутафчиев, Ивайло Захариев, Веселин Калановски, има и двама "Ранобудни студенти" - Борис Рангелов и Александрина Икономова.

На въпроса дали комитетът ще използва ресурса на партиите за събиране на подписи Близнашки коментира пред Нова телевизия: "Разбира се. Почваме поредица от разговори, днес с ГЕРБ, утре - с Реформаторския блок, "Зелените" ще имат позиция в събота или в неделя."

Борисов: В комитета няма нито един човек с пристрастие към ГЕРБ

Бойко Борисов, който предварително бе обявил намерението на ГЕРБ да започне подписка в подкрепа на референдума, каза, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да събере поне 500 хил. подписа.

"Голяма чест за нас е, че такива изтъкнати професори пожелаха да ги подкрепим. Проф. Близнашки винаги е бил от страната на БСП, а Янакиев не е крил пристрастията си към ДСБ. В инициативния комитет няма нито един човек с пристрастия към ГЕРБ”, каза Борисов.

"Безумното предложение на Станишев за референдум по ядрената енергетика ни струваше 14 милиона лева, а тук става въпрос за нещо, което е абсолютно безплатно, а можем да чуем гласа на суверена. Кой има против?”, попита бившият премиер.

Ще помагаме с каквото поискат

Той каза, че ГЕРБ би могла да помогне на инициативния комитет с каквото поискат. "Ние сме солидарни с другите партии, изцяло сме на разположение, имаме партийна субсидия. Дори и инициативният комитет да предложи редакция в текстовете, ние ще се съобразим с тях”, заяви Бойко Борисов.

"Аз съм поел няколко ангажимента към тях при изричното условие, че те го пожелаят или ни го поискат след среща с останалите партии, които искат референдум. Ако пожелаят, да подпомогнем техния щаб или това, което правят, с финанси, технически възможности. Поел съм ангажимент, че партията ще направи всичко възможно да събере поне 500 000 гласа. За целта утре в Казанлък събирам всички кметове на ГЕРБ, областните ни ръководители”, посочи Бойко Борисов. Той покани проф. Георги Близнашки и проф. Калин Янакиев, за да обяснят желанието на инициативния комитет.

Във връзка с референдум за членството на Турция в ЕС, Борисов каза, че Европа по тази тема още продължават дебатите. "Когато приключат, е прекрасно да се направи референдум. Искаме това да се промени и в някой от следващите избори може да се поставя по една важна тема за обществото”, каза Борисов.

"Като председател на Комисията за гражданско общество в парламента ще се срещна с удоволствие с представителите на Инициативния комитет за събрание на подписка за предизвикване на национален референдум, както и с всички граждани, които искат свикване на референдум”, коментира Мая Манолова от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?