Инициативният комитет даде официален старт на подписката за референдум

Инициативният комитет даде официален старт на подписката за референдум

Реформаторският блок подкрепи Инициативния комитет за провеждането на референдум за изборна реформа. Това заяви говорителят на блока Радан Кънев, след като ръководството на реформаторите се срещна в петък с представители на комитета, който започна събирането на подписка.

Вярваме, че това е пътят, по който българското общество преминава от протест към референдум и истинска реформа на политическата система, каза Кънев.

Зададените въпроси от президента, по думите на Радан Кънев, дават редица възможности за законодателя. Така например един мажоритарен вот може да дава възможност и за преференциално пренареждане на листата. Електронното гласуване, което РБ, подкрепя, също има няколко варианта, добави той. Партиите от блока имат своите позиции по задължителността на гласуването, каза Кънев за третия въпрос, формулиран от Росен Плевнелиев в предложението му за референдума.

Структурите на РБ ще участват в събирането на подписите, увери още той.

"Знаем как се прави и ще постигнем добри резултати", изтъкна Кънев.

Александър Кьосев като представител на Инициативния комитет заяви, че проблемът с отнемането на гласа на суверена е централен и той не може да не получи отпор. Той допълни, че трябва да се мобилизира гражданското общество в подкрепа на един референдум, който да покаже как да изглежда начинът на гласуване.

След като е постигнато пълно единомислие между комитета, съставен от преподаватели в Софийския университет, общественици и граждани, подкрепящи протестите, в централата на ДСБ е започнало официалното събиране на подписката за референдума.

Преди ден комитетът се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обеща пълна подкрепа и съдействие, както и осигуряване на половин милион подписа само от неговата партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?