Инициативният комитет издигна "другаря генерал" Радев за президент на "НРБ"

Ген. Румен Радев, сн: БГНЕС

С обръщение от страна на Велко Вълканов към Румен Радев "другарю генерал" и анонс от страна на Стефан Данаилов, че това ще бъде бъде следващият президент на "Народна република България" (НРБ, официалното название на България преди падането на комунистическия режим -бел.ред.), в понеделник бе учреден инициативният комитет, който издигна бившия шеф на Военно въздушните сили за държавен глава.

Макар че Радев е кандидатура на БСП, която излъчи и кандидата му за вицепрезидент – евродепутата Илияна Йотова, целта на номинирането им от инициативен комитет бе да се привлече по-широка подкрепа.

Двамата се обявиха за промяна на статуквото, в което една партия у нас владее всички институции. Каквото и да разбират под "статукво", за тях то очевидно не включва въпроси, свързани с корупция по върховете на властта, независимо правосъдие, казуса "КТБ" и последните разкрития на собственика на КТБ Цветан Василев за тайни бизнес обвързаности между премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски и пр., които не намират място в публичните им изказвания.

Тандемът Радев-Йотова представи накратко приоритетите си пред инициативния комитет, който час по-късно ги регистрира в ЦИК.

Председател на комитета е актьорът Стефан Данаилов, който е и зам.-председател на БСП.

В комитета влизат 240 души, сред които лидерът на социалистите Корнелия Нинова, журналистът Елена Йончева, Снежана Тодорова – председател на съюза на българските журналисти, параолимпиецът Дечко Узунов и "много други имена, формиращи общественото мнение", съобщават от левицата.

Напред към миналото

"България е в криза - на ценностите и на управлението", заяви ген. Радев пред членове на инициативния комитет, който по думите му обединявал хора от науката, бизнеса и обществения живот с една обща цел - "неотложна промяна в България, за да заеме мястото си в Европа". То - според амбициите на генерала - можело да бъде водещо в различно сфери като култура, спорт, наука. Като пример за водеща роля на България сред останалите държави в Европа той посочи, че това трябвало да се случва както "в много, много далечното, а и не чак толкова далечното минало".

Според ген. Радев президентът трябва да работи за сигурността на гражданите във всички сфери, да търси консенсус и експертиза във външната политика и да активизира гражданското общество, като чува неговото мнение. По думите му държавният глава трябвало да бъде социален филтър на решения, които работят против българския народ, като им налага вето.

"Искаме президентска институция, която не разделя, а обединява", заяви още ген. Радев. За себе си каза, че "никога не е работил против интересите на България" и "никога не е бил заложник на корпоративни интереси".

Каза още, че като летец не е бил просто генерал, а и лидер.

Според него не може да има промяна и напредък, ако няма истина - за реалното състояние на България, за причините, които ни доведоха дотук, как трябва и как може да продължим напред.

Един военен летец с всяко излитане винаги залага своя живот и своето благополучие в името на живота и благополучието на другите, посочи Румен Радев за себе си, за да подсили образа на своята армейска чест, която изтъкнаха представители на Инициативния комитет.

Илияна Йотова пък посочи, че началото на новия президентски мандат ще съвпадне с 10-годишнината от приемането ни в ЕС и каза, че 10 години по-късно България отново е в последните класации. Трябва да се даде на българските граждани възможност за избор и промяна, със силен президент, достоен и отговорен човек, призова тя и определи като своя кауза българското образование.

Чист човек, готов да рискува не само кариерата, но и живота си

Елена Йончева каза, че на България ѝ е необходим президент не само образован, а и който да милее за родината, не просто на думи патриот. Тя застава зад ген. Радев, защото е убедена, че е чист човек. Сега, когато всички говорят за интереси, освен образован и почтен, на нас ни трябва чист човек, каза журналистката. И изтъкна, че тъй като за България се говори като за прифронтова държава, а много политици вещаят бежанска криза, на страната ни ѝ трябва човек, който да е готов да рискува не само кариерата си, а и живота си.

Според друг представител на Инициативния комитет пък - почетния председател на пловдивския медицински университет доц. Георги Паскалев – Радев е човек с характер и такъв трябва да бъде следващият президент. "Има много образовани по Кеймбридж, по Лондон, но те са хора без характер", каза той.

"Другарю генерал, след вас вървим към победата"

Проф. Велко Вълканов, който бе кандидат за президент на БСП през 1992 г., се обърна към ген. Радев с думите "другарю генерал" и го похвали за изложението. След което обясни, че не го познавал до момента, но сега като го слушал, Радев му вдъхнал доверие. И повтори: "Другарю генерал, след вас вървим към победата".

Припознаваме ви като лице на промяната

За да разнообразни обстановката, Стефан Данаилов подкани към микрофона "млад студент по медицина", който също бил в инициативния комитет. "Горд съм, че има и млади хора, че аз съм сред тях и че ви припознаваме като лице на промяната", каза студентът, след което увери, че бившият шеф на ВВС щял да защитава техните виждания по света.

Малко преди да прикани участниците към почерпка Стефан Данаилов оповести, че бил суеверен. Тази черта от характера му пък трябваше да се разкрие заради факта, че в зала 8 на НДК, където се проведе събитието бил учреден и комитетът, чиято официална кандидатура бе Георги Първанов през 2006 г., когато спечели втори президентски мандат. Актьорът сподели, че тогава "Първанов ги изментил" и не събрал инициативния комитет след изборите, но сега разчитал на генералската войска чест на Радев това да не се повтаря.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?