Инициативният комитет на Близнашки внесе подписката за референдум в НС

Бойко Борисов чака "провокации" и ще събира допълнителни подписи "за всеки случай"

С шествие от Софийския университет до сградата на парламента на площад Батенберг беше внесена подписка с искане за провеждане на референдум за промяна в изборните правила.

Близо 500 000 подписа бяха внесени в деловодството на парламента, но има още няколко хиляди, които не са обработени, заяви председателят на Инициативния комитет професор Георги Близнашки.

Подписката е в подкрепа на искането на президента за референдум заедно с евроизборите на 25 май. Управляващите отказват.

Според Закона за референдумите парламентът е задължен да свика национално допитване до 3 месеца, ако това поискат 500 хиляди граждани. Тепърва обаче предстои проверка за автентичността на подписите, събрани от Инициативния комитет.

Един от начините управляващите да отклонят едновременното провеждане на допитването и еввовота е да забавят проверката.

"Нашият призив е, в рамките на 10 дни, да се направи една бърза и енергична проверка, за да може Народното събрание впоследствие в рамките на една седмица да вземе своето решение за произвеждане на този референдум. Това е нашата цел. Смятам, че тя е реална. Ние написахме писма, включително за разговори с представителите на БСП и на ДПС. За съжаление, те не откликнаха на нашия повик за среща", коментира проф. Близнашки.

"Не си ли давате всички сметка, че тези три предложения ще внесат коренна промяна в националния политически живот? Ако се възприеме поне едно от тях, това ще бъде пробив. Ако и трите се възприемат, ние ще имаме една принципно различна картина на народното представителство в следващите общи парламентарни избори в България", заяви той по повод предложението на Росен Пелвнелиев за задължително, мажоритарно и електронно гласуване.

Участниците в шествието, около 200 души, скандираха "Оставка", "Референдум", "Мая, преброй ги!" и "Валидни са!". Множеството бе предвождано от проф. Близнашки, доц. Александър Кьосев, проф. Калин Янакиев, които са част от Инициативния комитет, както и други преподаватели като проф. Георги Каприев, които подкрепяха студентската окупация през есента минала година.

В акцията се включиха и представители на ГЕРБ, членовете на ръководство Румяна Бъчварова и Томислав Дончев както и административния секретар Цветомир Паунов.

Преди шествието да внесе подписите, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди за евентуални провокации с подписката.

"Затова, за всеки случай, ще съберем повече от необходимите подписи", написа той в профила си във Фейсбук.

По информация от негови съпартийци има вероятност ГРАО да обяви, че част от подписката е недействителна или със сгрешени лични данни. Именно по тази причина от ГЕРБ решили да се презастраховат.

Законът предвижда, че Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие "извършва незабавно служебна проверка" на подписите.

Един евентуален отказ от провеждане на референдум навреме ще изиграе лоша шега на управляващите, защото ще засили гнева към сегашната власт, коментира депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, който ще оглави партийната листа за евроизборите.

Най-силният аргумент е във волята на хората, които за по-малко от три седмици са събрали подписите, допълни той.

Проф. Близнашки цитира проучване, според което над 75% от хората искат референдум заедно с евровота в края на май.

Дончев отрече кметове на ГЕРБ да са участвали в събирането на подписи, въпреки, че лидерът на партията Бойко Борисов обяви предварително, че ще даде старт на подписката на среща с кметове на ГЕРБ в Казанлък.

Освен ГЕРБ, официална подкрепа за инициативата и подписката дадоха партиите от Реформаторския блок.

Все още не е ясно дали БСП ще организира подписка за контрареферендум, който да се проведе едновременно с допитването за изборните правила, за да го "разводни" и "потопи", както обясняват социалисти. Освен това е почти сигурно, че управляващите ще редактират въпросите, предложени от президента Плевнелиев.

Когато все пак НС вземе решение за референдума, президентът определя дата за провеждането му след обнародването на решението. Датата не може да бъде по-ранна от два месеца от обнародването и по-късно от 3 месеца след това.

За да може резултатът от референдума да е задължителен за властите, бюлетини трябва да пуснат не по малко от гласувалите на предишните избори или минимум 3 632 953 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?