Инициативният комитет за изборния референдум очаква подкрепа и от управляващите

Плевнелиев подкрепи като гражданин собствената си инициатива

Инициативният комитет за изборния референдум очаква подкрепа и от управляващите

Инициативният комитет за свикването на референдум за изборните правила обяви, че ще работи с всички партии и граждански движения, които подкрепят провеждането на допитването, като ще търси и среща с партиите от управляващото мнозинство, съобщи председателят на комитета проф Георги Близнашки.

Във вторник представители на комитета се срещнаха с държавния глава Росен Плевнелиев, като след разговорите Близнашки съобщи, че очаква до края на месеца да бъдат събрани необходимите 500 хиляди подписи, за да стане задължително провеждането на референдума заедно с европейските избори през май.

В качеството си на гражданин вече се е подписал и президентът.

Близнашки коментира, че вече е имало неформални контакти с представители на управляващите, а скоро ще се проведе и официална среща.

По-рано друг член на комитета - проф. Александър Кьосев, също заяви, че "на последната ни среща се появи идеята да се обърнем към БСП и ДПС и да променят своето мнение и да подкрепят референдума".

ГЕРБ и Реформаторският блок вече обявиха, че подкрепят провеждането на референдума, а във вторник от комитета обявиха, че разчитат предимно на логистична помощ.

Близнашки коментира още, че референдумът не е с предизвестен край, като целта е да се проведе дебат.

"Голямата промяна, която се очаква от нашето общество, трябва да започне с промяна на изборните правила", заяви бившият депутат от БСП и конституционен съдия. 

По-късно от прессекретариата на президента съобщиха, че Плевнелиев е заявил по време на срещата, че референдумът ще помогне на хората да бъдат по-активни и да се проведе качествен дебат.

"Това ще заздрави устоите на демокрацията ни и ще покаже, че все още сме проевропейска нация“, коментирал президентът, като припомнил, че сред мотивите му да предложи допитването за промяна на изборното законодателство са ниското доверие на гражданите към институциите и към политиците, както и тежкото политическо противопоставяне.

Инициативата на Плевнелиев за изборен референдум вече бе разкритикувана яростно от управляващите, а лидерът на БСП Сергей Станишев отговори с контраинициатива за допитване за данъчната политика.

Проф. Кьосев коментира, че в момента "тече масирана инициатива по размиване на въпроса и поява на корекции, поява на странични съображения и доводи, идеи за други референдуми и какво ли не".

"Всичко това има за цел да лиши гражданското внимание от фокуса. Но аз не мисля, че българските граждани са толкова елементарни, те знаят за какво става дума, така че тези опити, според мен, няма да успеят", каза Кьосев пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?