Инициативният комитет за изборния референдум покани на среща Михаил Миков

Инициативният комитет, събирал подписката за референдума за изборните правила, поиска среща в председателя на парламента Михаил Миков. В четвъртък представляващият комитета проф. Георги Близнашки е изпратил писмо до шефа на Народното събрание, в което настоява за среща в удобно за Миков време, за да бъдат обсъдени възникналите "констатираните нередовности" от ГРАО в гражданската подписка.

 

"За нас е очевидно, че подобна среща ще демонстрира доброжелателство, добро взаимодействие и взаимно уважение между законодателната власт и гражданското общество. В момента представляваме над 463 000 граждани, подкрепили референдума с подпис, признат от службата ГРАО, представляваме и онези, които по една или друга причина са допуснали нередности при подписването и които трябва да имат шанс при коригирането", пише Близнашки.

 

Настояването за срещата от страна на Инициативния комитет е вследствие на възникналия правен казус, който може да спре изборния референдум. До установяването на неяснотата в закона за референдумите се стигна след като ГРАО констатира, че над 100 000 от представените подписи са невалидни. Заради надвнесеното количество, обаче на ИК не достигат само 37 000 подписа.

 

Ппроф. Георги Близнашки обяви готовност за коригиране на нередностите и поиска председателят на Народното събрание бързо да определи предвидения по закон едномесечен срок, в който трябва да стане това.

Все още не е ясно обаче дали Законът за пряко участие на гражданите в управлението разрешава довнасяне на подписи. Според чл. 13, ал. 4 "при установяване на нередности в подписката председателят на Народното събрание уведомява инициативния комитет и определя едномесечен срок за тяхното отстраняване". Проф. Близнашки коментира, че до момента няма прецедент и не е ясно дали ще има възможност за събиране и на подписи. Решението трябва да бъде взето от парламента.

 

Михаил Миков обясни от своя страна, че за казуса с подписката трябва да се произнесе парламентарната правна комисия, "защото, ако се приеме възможността за постоянно поправяне, ще имаме една безкрайна процедура за внасяне на подписи".

Споделяне

Още по темата

Още от България