Инокентий е изпратил покайно писмо до Варненския митрополит Кирил

Инокентий, който ръководеше алтернативния синод, е изпратил покайно писмо - молба за покаяние, до наместник-председателя на Светия синод Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Това съобщил за БТА в неделя митрополит Кирил, който ръководи синода до избора на нов патриарх.

"В писмото си Инокентий иска прошка, защото е осъзнал, че е извършил нещо против църквата и се е подписал в него като Крупнишки епископ Инокентий", обясни митрополит Кирил. Той припомни, че Всеправославният събор през 1998 г. реши Инокентий да бъде Крупнишки епископ и това, че се е подписал с този си сан, означава, че се отказва от разколническия си сан на Софийски митрополит.

По думите на митрополит Кирил най-малко 15 свещеници от Софийска епархия, които са били към синода на Инокентий, са готови да се върнат в лоното на Българската православна църква, както и още няколко духовници от други епархии. Дано да изпълнят тези си намерения, посочи наместник-председателят на синода.

Заседанията на Светия синод от зимната сесия ще продължат от 10 декември и тогава ще се решава за покаянията на Инокентий и на свещениците, каза митрополит Кирил.

След заседанието си на 26 ноември Светият синод прие призив към отделилите се от БПЦ да се завърнат в нейното лоно. Още същия ден Инокентий заяви намерението си да се покае и да се върне в църквата.

Светият синод реши патриаршеският избирателен събор за избор на нов български патриарх да се състои на 24 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?