Инокентий е изпратил покайно писмо до Варненския митрополит Кирил

Инокентий, който ръководеше алтернативния синод, е изпратил покайно писмо - молба за покаяние, до наместник-председателя на Светия синод Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Това съобщил за БТА в неделя митрополит Кирил, който ръководи синода до избора на нов патриарх.

"В писмото си Инокентий иска прошка, защото е осъзнал, че е извършил нещо против църквата и се е подписал в него като Крупнишки епископ Инокентий", обясни митрополит Кирил. Той припомни, че Всеправославният събор през 1998 г. реши Инокентий да бъде Крупнишки епископ и това, че се е подписал с този си сан, означава, че се отказва от разколническия си сан на Софийски митрополит.

По думите на митрополит Кирил най-малко 15 свещеници от Софийска епархия, които са били към синода на Инокентий, са готови да се върнат в лоното на Българската православна църква, както и още няколко духовници от други епархии. Дано да изпълнят тези си намерения, посочи наместник-председателят на синода.

Заседанията на Светия синод от зимната сесия ще продължат от 10 декември и тогава ще се решава за покаянията на Инокентий и на свещениците, каза митрополит Кирил.

След заседанието си на 26 ноември Светият синод прие призив към отделилите се от БПЦ да се завърнат в нейното лоно. Още същия ден Инокентий заяви намерението си да се покае и да се върне в църквата.

Светият синод реши патриаршеският избирателен събор за избор на нов български патриарх да се състои на 24 февруари.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?