Иновативна екоинсталация за 90 млн. лв. заработи в ТЕЦ-а на "Солвей Соди"

Иновативна екоинсталация за 90 млн. лв. заработи в ТЕЦ-а на "Солвей Соди"

Нов котел, използващ най-модерна, иновативна и екологична технология, заработи в ТЕЦ "Девен", който произвежда ток за дейността на девненския завод "Солвей Соди", бе открит във вторник. Лентата на инвестицията за 90 млн. лв. прерязаха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министрите на икономиката Лъчезар Борисов и на регионалното развитие Валентин Йовев, посланикът на Белгия Франсоа Бонтън и други официални лица.

Предприятието в Девня е най-големият содов завод в Европа и най-големият завод за производство на синтетична калцинирана сода на белгийската група "Солвей“. Около 90% от изработената в Девня продукция се изнася и  предприятието формира 1 процента от общия експорт на България. Основните пазари на завода, в който работят около 600 души, са Балканите, Русия, Средния изток, Средиземноморието, както и Южна Америка, Африка и Азия.

Значителната инвестиция в подобряването ефективността на електропроизводството и опазването на околната среда бе разчетено от представителитена управляващите като знак за подобряване на доверието на инвеститорите към българската бизнес среда. "Все по-голям брой компании заявяват намерения за нови инвестиции и разширяване на производството", заяви Лъчезар Борисов, о Теменужка Петкова посочи, че основната цел на правителството на ГЕРБ е да поддържа стабилна икономическа и финансова рамка, която да е привлекателна за инвеститорите.

"Това е гарант за висок икономически растеж в България.  Благодарение на успешната приватизация на девенския завод преди двадесет години от страна на "Солвей“ и "Шишеджам“, днес предприятието е едно от водещите в международен план“, заяви Петкова. Тя допълни, че в този период в завода са инвестирани над 1 млрд. лв. в обновяване на технологичните процеси, в околната среда и в човешкия капитал, допълни тя.

Петкова посочи още, че в резултат на намаляването през 2015 г. на тежестта за индустриалните потребители от разходите за енергия от възобновяеми източници, каквито са евроизискванията, предприятията от групата на "Солвей“ са получили близо 1 млн. лв. отстъпка от цената на електрическата енергия. Тези средства са били пренасочени към други дейности в предприятието. Според Петкова стабилността в енергийния отрасъл е един от основните фактори за устойчивото развитие на химическата индустрия у нас.

"Инвестицията за над 90 млн. лв. в иновативна технология, допълва приноса на компанията за развитието на българската икономика и използването на екологично чисти технологии“, подчерта зам.-министър Борисов. Той допълни, че дейността на Министерството на икономиката е насочена към последователно разширяване на възможностите за инвестиции и към развитие на предимствата на България като конкурентна инвестиционна дестинация. По думите му приоритетите в  политиката на министерството са насочени към стабилен икономически растеж и намаляване на административната тежест за бизнеса.

От своя страна генералният мениджър на "Солвей“ за България Спирос Номикос посочи, че сътрудничеството и разбирането от централната и местната власт е много важно за компанията, за да може да продължи инвестициите в България. "Това ще даде възможност за увеличаване капацитета на завода в България, както и привличане на повече производители на плоско стъкло в България“, каза Номикос.

Споделяне

Още от Бизнес