Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Иновативни технологии в строителството защитават живущите в новите сгради от Covid-19

0 коментара
Иновативни технологии в строителството защитават живущите в новите сгради от Covid-19

Covid-19 и световната пандемия поставиха и нови предизвикателства пред съвременните жилищни и обществени пространства. Архитектурната превенция може да бъде една от основните защити в борбата с вирусите.

Нараства загрижеността за качеството на въздуха и средата, в която прекарваме голям част от времето си, тъй като вирусите се разпространяват лесно в затворени общи помещения. Обеззаразяването на вредните патогени във въздуха (като бактерии и вируси) бе силно подценявано до момента, с изключение на приложението му в болниците, но големите строителни компании вече намират решения за пречистване на въздуха в закрити помещения.

В България такава компания е "Артекс". Тя залага най-новите материали и иновативни технологии в бъдещите си проект и ги внедрява и в сградите, които в момента строи.

Новите решения, които "Артекс" прилага срещу разпространението на вируси, включват системи за пречистване на въздуха, технологии за безконтактно придвижване в асансьорите и материали с антибактериално покритие, с които ще бъдат изградени антрето и общите части на сградите. Освен това, входните врати на сградите на компанията ще бъдат със сензори и безконтактни ключове.

В общите части на помещенията ще бъдат вградени и антибактериални и антивирусни лампи.

Асансьорите

Според проучване на университета в Аризона в асансьорите могат да бъдат открити 40 пъти повече бактерии отколкото по седалките на обществена тоалетна. Това накара много строители, собственици на сгради и хотели да разработят нови и сигурни системи за пречистване на въздуха в асансьорите.

Вентилация на въздуха, безконтактни устройства и още нови технологии гарантират, че асансьорите, използвани от милиони хора всеки ден, остават безопасен и ефективен метод за транспортиране.

Системата за активно пречистване на въздуха се използва за стерилизация на всякакви видове асансьори и гарантира антивирусна защита.

Тя създава въздушна изолационна завеса над и в областта на главата, за да блокира кръстосаните инфекции с предаването на вируси чрез дишане, капчици или аерозоли. Когато асансьорът не е в двиижение, системата периодично се включва, за да поддържа чистотата на въздуха в кабината.

Постига се високо ниво на стерилизация и пълно филтриране на въздуха в затворената среда.

Много компании се опитаха да наложат ръчно почистване на асансьорите на всеки 15 минути, но това не е реалистична дългосрочна стратегия за справяне с вирусите. Освен това, почистващите препарати и периодичното им впръскване във въздуха могат да причинят вреди на хората.

Системата за автоматично UV дезинфекциране, когато кабината е празна, е възможно решение на този проблем. UV-C светлините използват силата на слънцето и дезинфекцират чрез разрушаване на молекулните връзки, които държат заедно микробния генетичен материал или протеини.

Променя се и начинът на контролиране на асансьора. Това вече става с гласов контрол.

Към тази категория иновации спадат и безконтактните устройства за активиране на асансьорните системи, които правят натискането на копчета ненужно.

Вече дори се прилагат технологии, които не изискват допирането на информационния носител до даденото устройство – достатъчно е да е във вас, за да разпознае системата предварително заложените в него данни. Така асансьорът автоматично регистрира на кой етаж трябва да спре. Това е особено полезно за високи офисни и жилищни сгради, при които маршрутът на ползвателите е сравнително един и същ.

Новите материали

Материалите и технологиите за пречистване на въздуха в закрити помещения също се налага да се приспособят към изискванията на новото време. Затова в момента все по-широко приложение намират новите фотокаталитични материали.

Фотокатализата е един от най-обещаващите методи за пречистване на въздуха. Основава се до голяма степен на принципа, че излъчването на подходящи дължини на вълната може да се абсорбира от определен вид материали. При фотокатализа се създават т.нар. реактивни видове кислород (reactive oxygen species, ROS), генериращи голям брой радикали. Процесът на окисляване от тези радикали е в състояние да разгражда замърсителите на въздуха.

Фотодезинфекция на бактерии и вируси представлява де факто деактивирането им, в резултат от въздействието на реактивен кислород (ROS).

Всички фотокаталитични системи могат да бъдат активирани от UV лъчение и повечето системи за пречистване на въздух използват източници на UV светлина, особено UVA (в диапазона 315–400 nm).

За да бъде максимално ефективен (с цел неутрализиране на патогените), фотокаталитичният материал трябва да бъде с максимална повърхностна площ на активните си участъци, което налага използването на наночастици.

Важен критерий за подбор на фотокаталитичния материал е и неговата експлоатационна дълготрайност. TiO2 (титаниев диоксид) е най-широко използваният фотокатализатор, благодарение на своите превъзходни характеристики: висока фотокаталитична ефективност при ултравиолетова светлина, относително ниска цена, нетоксичност, висока химическа стабилност и висока стабилност срещу фотокорозия, химическа съвместимост и др.

Значим сегмент от производството на фотокаталитични строителни материали представлява т.нар. активна керамика. Тя унищожава бактериите, които влизат в контакт с нейната повърхност, благодарение на процеса на окисляване с реактивен кислород.

За по-голяма сигурност техниката jet спрей на наночастиците е заменена от цифров мастиленоструен печат. Образуваната суспензия се отпечатва върху повърхността на порцелановите плочи. Полученият материал представлява активна керамика с антибактериални свойства.

Активната керамика може да се похвали с 99.99% ефикасност в борбата срещу всички бактерии. Материалът има бактерициден ефект дори на тъмно или при LED осветление. Това се постига, благодарение на комбинираната употреба на титанов диоксид и сребро, което повишава антибактериалните характеристики на материала.

Антибактериални стъкла

Създаването на стъкла с бактерициден ефект е бързо развиващо се направление в областта на архитектурната превенция.

Антибактериалното и антимикробното действие се дължи на сребърните йони в горния слой на стъклото. Те деактивират метаболизма на бактериите и нарушават механизма им на делене. Антибактериалният ефект на стъклото е изявен особено в топли и влажни условия, благоприятстващи развитието на бактерии и мухъл.

Това са част от иновативните материали и технологии, които "Артекс" вече внедрява в проектите си.

Компанията работи активно и по генерирането на нови системи за подобряване качеството на въздуха и средата в сградите си. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.