Иновациите за бизнеса минават на ваучери

БГНЕС

Инвестициите в иновации на бизнеса ще се финансират с ваучерната схема по оперативна програма “Конкурентоспособност” през следващия програмен период 2014 – 2020 г. Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев по време на форум “Индустрия и иновации”.

Средствата по оперативната програма за следващия програмен период със сигурност няма да бъдат по-малки от сегашните 1.17 млрд. евро, като се надяваме дори да са повече, каза министър Добрев.

От цялата сума за иновации - “примерно 400 - 500 млн. евро” една част ще се раздават под формата на ваучери, каза Добрев без да конкретизира.

Идеята, е фирмите, решили да инвестират в иновация, да получат ваучер за определена сума. С него отиват в научен център или университет, където си поръчват разработката. Програма “Конкурентоспособност” я плаща, обясни бъдещата схема за подпомагане министър Добрев. Според него по този начин ще се гарантира, че ще се правят иновации в полза на бизнеса, които ще помогнат за неговата конкурентоспособност.

Между няколко основни сектора ще бъдат разпределени парите от оперативна програма “Конкурентоспособност” през следващия програмен период. Освен за иновации, другата голяма сфера е енергийната ефективност, посочи министър Добрев. Причината е, че в момента производството е енергоемко и тези разходи трябва да се свалят за да сме конкурентоспособни.

Само преди дни стана ясно, че в момента бизнеса не проявява голям интерес към енергийната ефективност, след като едва двайсетина фирми бяха подали документи по сега отворената за 300 млн. евро по “Конкурентоспособност”. Максималната стойност за финансиране на един проект е 2 млн. лв.

Евросредства през следващия програмен период ще има и за експортно-ориентираните сектори, които произвеждат продукти с висока добавена стойност, каза министър Добрев. По думите му в момента България прилича на страна от третия свят – изнасяме суровини и земеделска продукция , а внасяме готови продукти. Целта е това да се промени, като страната ни започне да изнася продукти с висока добавена стойност за страни извън Европейския съюз, каза министър Добрев.

В началото на следващата година пилотно ще стартира и схема за иновации по програма “Конкурентоспособност” с възможност за електронно кандидатстване, съобщи още Делян Добрев.

Споделяне

Още от Бизнес