Иновационен борд ще обединява бизнес и наука за развитието на икономиката

Росен Плевнелиев даде Германия за пример за икономическо развитие, сн. БГНЕС

Предвижда се създаването на национален иновационен борд, който да формира стратегии в различните клъстери и направления до 2020 г. и за първи път българската наука, предприятия и бизнес ще участват заедно в този борд. Това заяви в четвъртък президентът Росен Плевнелиев по време на конференция, отбелязваща 20-годишното присъствие на германската икономика в България. Държавният глава коментира още, че ще се създаде и национален иновационен фонд с пари от държавния и европейския бюджет.

 

Служебното правителство работи интензивно и се очаква до 3-4 седмици първият вариант на закон за иновациите да бъде готов

 

Важно е да има националноотговорна политика в подкрепа на икономиката, малките и средните предприятия и на възможностите България да се развива по пътя на експорта и иновациите, отбеляза още Плевнелиев.

 

Той даде Германия като пример за успешна нация, базирана на дългосрочна визия и на стратегии, които не само се дефинират, но и се изпълняват. Така искам да бъде и в България – в тежки времена не просто да посочваме някой в Брюксел или в друга европейска столица, който е произвел проблемите, напротив - проблемите на България са изцяло национално произведени, следователно трябва да намерят своето националноотговорно решение, заяви президентът.

 

Плевнелиев коментира, че се работи активно и по новата Оперативна програма "Наука и иновации за конкурентоспособност". Скоро тя ще бъде обсъдена публично. По думите му България за първи път ще вдигне високо летвата и в сферата на образованието, като ще се ангажира с реформа, но и ще поиска пари от еврофондовете за нова оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя ще бъде готова до четири седмици и също се очаква да има широка обществена дискусия по нея.

 

Основна предпоставка за успеха и просперитета е образованието, това е единствената мярка по време на криза, която е най-работеща, най-ориентирана към бъдещето, към младите хора и просперитета на нацията, заяви президентът. Той отбеляза необходимостта от решаване на проблема с младежката безработица в България, която по думите му е на "алармено високо" ниво и трябва да бъде овладяна.

 

Служебното правителство работи и полага много сериозни усилия за решаване на проблема с младежката безработица, каза държавният глава. Скоро ще има възможност със средства от държавния бюджет и от европейските фондове да започнат програми за квалификация и преквалификация и стажове на младежи до 29 г. в предприятия. Плевнелиев заяви, че до месец ще е готов първи вариант на закон за професионалното образование и обучение в България.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?