Иновационни зелени енергийни компании са най-интересни за борсата

Енергийните компании с иновационни проекти във областта на възобновяемите източници биха предизвикали най-голям интерес сред инвеститорите на Българската фондова борса, сочи проучване на сред представители на бизнеса и анализатори. То е направено от "Капман Грийн Енерджи Фонд" сред емитенти на БФБ и членове на търговско-промишлени палати.

Следващи по интерес за инвеститорите на българския финансов пазар са отново иновационни проекти, но в областта на информационните технологии. Сред предпочитанията на играчите на пазара са и дялове от електроразпределителни дружества като ЧЕЗ и Е.ОН, чието листване на борсата предстои, както и фармацевтичните компании.

 

Интересът към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) обаче вече се измества от традиционните големи инсталации към малките, гъвкави, по-лесно управляеми иновационни проекти в градска среда, по думите на Николай Ялъмов от "Капман".

 

Според проучването, за да се възвърнат постепенно нивата на търговия на борсата у нас от преди 2008 г., най-важно за 46 на сто от запитаните е предлаганите проекти да носят устойчива доходност. На второ място, само с един процент по-малко (45 процента), са тези, които смятат, че листнатите компании трябва да бъдат по-прозрачни. Трябва да се събуди и т.нар. ритейл или дребните инвеститори, които смалиха своите портфейли след настъпването на финансовата криза, сочи анализът.

 

За да има интерес към компаниите на борсата, те трябва да подобрят и своите финансови резултати, смятат 35 на сто от анкетираните. За 29 на сто от тях пък за раздвижването на борсата е изключително важно да бъде избран добър инвеститор.

 

Почти половината инвеститори - 49 на сто, предвидили от 1 до 3 години хоризонт за вложенията си. 37 на сто са готови да държат парите си на капиталови инвестиции над 3 години и едва 8 на сто биха предвидили да бъдат на Фондовата борса само до една година.

 

Важно е да се отбележи, че въпреки недобрата икономическа обстановка и недобрите финансови резултати на борсата, потенциалните инвеститори са наясно, че е по-добре да предвидят сравнително по-дълъг хоризонт за своите вложения, пише в резултатите от проучването.

 

Общото очакване за развитието на пазара е свързано с развитието на икономиката на страната и перспективата за общото политическо и икономическо развитие на страната.

 

Инвеститорите ще се върнат в България не преди развитите пазари да успеят да задоволят инвеститорския интерес, посочи Апостол Апостолов, председател на Съвета на директорите, Централен депозитар.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?