Иновационни зелени енергийни компании са най-интересни за борсата

Енергийните компании с иновационни проекти във областта на възобновяемите източници биха предизвикали най-голям интерес сред инвеститорите на Българската фондова борса, сочи проучване на сред представители на бизнеса и анализатори. То е направено от "Капман Грийн Енерджи Фонд" сред емитенти на БФБ и членове на търговско-промишлени палати.

Следващи по интерес за инвеститорите на българския финансов пазар са отново иновационни проекти, но в областта на информационните технологии. Сред предпочитанията на играчите на пазара са и дялове от електроразпределителни дружества като ЧЕЗ и Е.ОН, чието листване на борсата предстои, както и фармацевтичните компании.

 

Интересът към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) обаче вече се измества от традиционните големи инсталации към малките, гъвкави, по-лесно управляеми иновационни проекти в градска среда, по думите на Николай Ялъмов от "Капман".

 

Според проучването, за да се възвърнат постепенно нивата на търговия на борсата у нас от преди 2008 г., най-важно за 46 на сто от запитаните е предлаганите проекти да носят устойчива доходност. На второ място, само с един процент по-малко (45 процента), са тези, които смятат, че листнатите компании трябва да бъдат по-прозрачни. Трябва да се събуди и т.нар. ритейл или дребните инвеститори, които смалиха своите портфейли след настъпването на финансовата криза, сочи анализът.

 

За да има интерес към компаниите на борсата, те трябва да подобрят и своите финансови резултати, смятат 35 на сто от анкетираните. За 29 на сто от тях пък за раздвижването на борсата е изключително важно да бъде избран добър инвеститор.

 

Почти половината инвеститори - 49 на сто, предвидили от 1 до 3 години хоризонт за вложенията си. 37 на сто са готови да държат парите си на капиталови инвестиции над 3 години и едва 8 на сто биха предвидили да бъдат на Фондовата борса само до една година.

 

Важно е да се отбележи, че въпреки недобрата икономическа обстановка и недобрите финансови резултати на борсата, потенциалните инвеститори са наясно, че е по-добре да предвидят сравнително по-дълъг хоризонт за своите вложения, пише в резултатите от проучването.

 

Общото очакване за развитието на пазара е свързано с развитието на икономиката на страната и перспективата за общото политическо и икономическо развитие на страната.

 

Инвеститорите ще се върнат в България не преди развитите пазари да успеят да задоволят инвеститорския интерес, посочи Апостол Апостолов, председател на Съвета на директорите, Централен депозитар.

Споделяне

Още от Бизнес