Иновационният фонд ще изплати парите на учените в началото на ноември

Одобрените проекти тройно по-скъпи от одобрения бюджет от 5 млн. лв.

Иновационният фонд ще изплати парите на учените в началото на ноември

Националният иновационен фонд ще изплати парите на експертите, които са участвали в оценяването на проектите по осмата сесия до края на месеца или в началото на ноември. Това съобщиха от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която е принципал на фонда.

Външните експерти, по-голямата част от които са учени от БАН, са имали среща с изпълнителния директор на агенцията Мариета Захариева в четвъртък.

Те са подписали анекси към договорите за оценяване на проектите по осма сесия. Така вече хонорарите им за извършената работа, могат да бъдат платени. Средно по около 2000 лв. чакат да получат учените от април.

Захариева обясни, че е поискала свикване на Управителния съвет на Националния иновационен фонд, за да се вземе решение за обявяване на класиране на иновационните проекти и за това кои от тях ще получат финансиране.

Средствата във фонда по осма сесия няма да достигнат за всички оценени проекти с над 60 точки, както е записано по правилата. Причината е, че техният брой е 84 и са на стойност около 16 млн. лв. Това е над три пъти повече спрямо отпуснатия бюджет от 5 млн. лв. Общо бяха подадени 192 предложения.

Проф. Георги Райчевски, който е сред оценителите и програмен директор на ГИС Трансфер център към БАН, предложи на срещата да бъдат финансирани проектите с над 75 точки. Останалите експерти бяха на мнение, че трябва да се търсят допълнително средства за всички иновации, защото след като са получили високи стойности, означава, че са добри.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес